Business Internaţional

Un cutremur economic global se apropie: Preţurile pentru mâncare şi energie explodează în toată Europa, iar din spate vine o criză care va mătura globul, pe fondul unui război din care nimeni nu va ieşi învingător

Un cutremur economic global se apropie: Preţurile pentru...

Autor: Iulian Tenchiu

22.04.2022, 21:51 6035

Când Rusia a invadat Ucraina şi a declanşat războiul, nimeni n-a putut calcula consecinţele acestui conflict sau impactul economic pentru Europa şi restul lumii. La aproape trei luni de la război, perspectivele economice s-au înrăutiţit sever, iar criza economică ce se pregăteşte să vină va zgudui lumea, scrie CNBC.

În prezent, economia globală se confrună deja cu o explozie a inflaţiei, care se traduce în costuri mai mari pentru energie şi alimente, cauzată de pandemia COVID-19. La această problemă se adaugă războiul dintre Rusia şi Ucraina care dăunează consumului şi ameninţă cu dispariţia posibilitatea unei creşteri economice la nivel global.

Pieţele financiare globale continuă să stea cu ochii pe războiul din estul Europei, odată cu intrarea lui în a doua fază. Analiştii sunt de părere că bătălia pentru Donbas ar putea determina un învingător şi totodată soarta conflictului.

Fondul Monetar Internaţional a lansat două prognoze pentru SUA şi Europa, care prevăd o creştere a inflaţie de 7,7% pentru State şi 5,3% pentru economiile europene. Investitorii se aşteaptă ca băncile centrale să majoreze agresiv dobânzile pentru a ţine sub control inflaţia.

Indiferent ce se va întâmpla pe front în viitorul apropiat, undele de şoc economice pe care conflictul le transmite pe  glob, vor continua să acapareze întreaga lume şi să şteargă bucăţi din creşterea economică la nivel mondial.

În această săptămână, FMI şi-a redus prognoza de creştere pentru economia globală, atenţiond că efectele economice ale acestui conflict „se vor propaga pe tot globul, aducând o creştere a inflaţiei şi mai multă presiune politică”.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO