Business Internaţional

Cutremur în Statele Unite: Cel mai influent şi cel mai experimentat oficial al Băncii Centrale Americane şi-a dat demisia pe neaşteptate

Cutremur în Statele Unite: Cel mai influent şi cel mai...

Autor: Corina Zamfir

06.09.2017, 19:05 2576

Stanley Fischer, în vârstă de 73 de ani, a demisionat din poziţia de vicepreşedinte al Rezervei Federale (Fed), adăugând şi mai multe turbulenţele băncii centrale americane care se confruntă cu o serie de schimbări la nivelurile sale cele mai înalte, scrie Financial Times.

Fostul guvernator al Băncii Israelului a declarat că va pleca în jurul datei de 13 octombrie. El a fost membru al Consiliului de Administraţie din mai 2014.

Stanley Fischer a scris într-o scrisoare adresată preşedintelui Donald Trump că pleacă din motive personale. Mandatul de vicepreşedinte al lui Fischer expira în iunie 2018.

"El a reprezentat Consiliul la nivel internaţional cu distincţie şi a condus eforturile noastre de a încuraja stabilitatea financiară", a declarat şeful Fed, Janet Yellen. "Sunt personal recunoscătoare pentru prietenia şi serviciul său. Îi vom pierde sfatul înţelept, umorul bun şi spiritul uscat.”

Plecarea lui Fischer vine într-o o perioadă extrem de incertă pentru consiliul de guvernatori, adăugând încă o poziţie vacantă pe care Casa Albă va trebui să o umple.

Mandatul lui Janet Yellen din fruntei Fed expiră în februarie, iar preşedintele Trump a precizat că există posibilitatea să nu o repună în funcţie. Printre posibilii candidaţi care are putea să o înlocuiească se află Gary Cohn, directorul Consiliului Economic Naţional al lui Donald Trump.

Fischer este văzut ca un şoim pe politica monetară, susţinând rate mai mari ale dobânzilor ca răspuns la consolidarea economiei americane. Într-un interviu acordat pentru Financial Times, Fischer a fost foarte critic faţă de eforturile republicane de a slăbi regimul de reglementare post-criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO