Business Internaţional

Cutremurul din Nepal: Costurile de reconstrucţie s-ar putea ridica la peste 5 miliarde de dolari

Cutremurul din Nepal: Costurile de reconstrucţie s-ar...

Autor: Iuliana Enache

27.04.2015, 13:12 256

Rajiv Biswas, economist şef pentru Asia-Pacific al companiei de consultanţă IHS, a declarat că Nepalul are capacităţi foarte limitate de finanţare a eforturilor de ajutor şi reconstrucţie din propriile resurse.

"Costul total pe termen lung al reconstrucţiei în Nepal, folosindu-se standarde adecvate de construcţie pentru regiunile vulnerabile la cutremure puternice, ar putea depăşi cinci miliarde de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 20 la sută din PIB-ul Nepalului", a declarat el.

Produsul Intern Brut al acestei ţări pe cap de locuitor este de doar 1.000 de dolari, iar familiile de condiţie medie trăiesc în sărăcie.

"Vor fi necesare eforturi internaţionale masive de ajutor şi salvare, precum şi asistenţă financiară şi tehnică internaţională la scară mare pentru reconstrucţia pe termen lung a economiei", a declarat Biswas.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 produs sâmbătă în Nepal a provocat moartea a peste 3.600 de persoane şi rănirea altor 6.515, potrivit ultimului bilanţ anunţat de autorităţi. Acesta ar putea să crească însă pe măsură ce se va ajunge la comunităţile izolate din munţi.

Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan.

Cel mai puternic cutremur din Nepal a avut loc în 1934 şi a avut 8 grade. Acesta a distrus oraşele Kathmandu, Bhaktapur şi Patan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO