Business Internaţional

Cvasi acord la nivel mondial: subventiile agricole, pe cale de disparitie

19.12.2005, 17:38 18

OMC a semnat un proiect de acord pentru eliminarea subventiilor exporturilor agricole.

SUA si UE au ajuns la un nou acord privind deschiderea unei piete libere pentru produsele agricole din tarile sarace, pentru a preveni divergentele care pot aparea la nivel mondial in negocierile dintre state, informeaza Bloomberg.

Dupa sase zile de discutii care au avut loc la Hong Kong, Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a stabilit eliminarea, pana in 2013, a subventiilor pentru exporturile din domeniul agricol, precum si extinderea sprijinului acordat celor mai sarace state.

Un acord asupra planului este considerat esential pentru realizarea unui proiect de tratat al OMC, care va avea loc la inceputul anului viitor si va permite o infuzie de miliarde de dolari in economia mondiala precum si iesirea din saracie a milioane de persoane. Proiectul de acord, la care s-a ajuns dupa negocieri intense, trebuie insa sa fie aprobat de reprezentantii celor 149 de state membre participanti la reuniunea de la Hong Kong.

"Am cazut de acord sa asiguram eliminarea in paralel a tuturor formelor de subventionare a exporturilor, precum si a altor masuri referitoare la exporturi, pana la sfarsitul anului 2013", se arata in declaratia proiect.

Stabilirea unui termen limita pentru eliminarea subventiilor aplicate exporturilor este considerata esentiala pentru progresul rundei de negocieri de la Doha de liberalizare a comertului, chiar daca acordul de compromis nu respecta termenul limita al anului 2010 solicitat de principalii exportatori de produse agricole. S-a stabilit ca data de 30 aprilie 2006 este termenul limita pentru un acord in cadrul rundei de la Doha.

Proiectul prevede de asemenea eliminarea subventiilor de export pentru bumbac anul viitor. Cultivatorii de bumbac din Burkina Faso, Benin, Mali si Ciad au declarat ca fermierii americani le taiau posibilitatea de a face profit. Ei au pus in discutie acest lucru la conferinta OMC din 2003, dar abia in acest moment lucrurile au sanse sa ia o intorsatura favorabila. "Pana cand nu vom obtine ceea ce dorim, vom continua sa luptam", a declarat Francois Traore, presedintele Uniunii Fermierilor din Burkina Faso, care este la randul sau un cultivator de bumbac.

State precum India si-au manifestat increderea in acest acord: "Acest acord este o poarta pentru a redeschide accesul catre o piata libera. Acest lucu inseamna ca avem de muncit mult, nu numai tehnic, cat si politic", declara ministrul de externe brazilian, Celso Amorim. Ministrul comertului din India, Kamal Nath, a aprobat si el aceasta miscare, dar si-a manifestat si nelinistea in privinta modului in care se pot folosi eficient toate aceste optiuni: "Trebuie sa profitam de acesta oportunitate cat mai repede cu putinta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO