Business Internaţional

Dacă Libia taie livrările de petrol şi gaze, o parte din Europa riscă să paralizeze

Dacă Libia taie livrările de petrol şi gaze, o parte din Europa riscă să paralizeze

Autor: Livadariu Andreea

23.02.2011, 23:55 289

Preţul petrolului tranzacţionat la New York a crescut cu 8,6% înnumai o săptămână, în timp ce la Londra, preţul petrolului Brent acrescut cu 15%, la 105,7 dolari pe baril, cea mai ridicată valoarede după septembrie 2008, scrie presa internaţională.

Dacă livrările Libiei sunt întrerupte, cel mai mult va avea desuferit Europa şi în special Italia, care importă din Libia 25% dinnecesarul de petrol şi 10% din cel de gaze.

Companiile petroliere străine au început să îşi închidăoperaţiunile din Libia, compania spaniolă Repsol anunţând că asuspendat activitatea la masivul câmp petrolier El Sharara, careare o producţie de 250.000 de barili pe zi. Repsol este operatorulacestui zăcământ, dar produce numai 35.000 de barili pe zi, restulvenind de la compania petrolieră de stat a Libiei. Şi grupul germanBasf a stopat producţia a 100.000 de barili pe zi începând de luni,compania italiană Eni anunţând de asemenea închiderea anumitoroperaţiuni de extragere a petrolului şi a gazelor.

Astfel, capacitatea de producţie a Libiei a scăzut cu 350.000de barili, reprezentând circa 22% din producţia totală de 1,6 mil.barili pe zi.

Zonă importantă

"Lumea întreagă s-ar putea descurca fără petrolul din Libia, darproblema este că îngrijorările nu vizează numai această ţară", aspus Bill O'Grady, analist în cadrul firmei americane ConfluenceInvestment Management, adăugând că "nu ştim care va fi sfârşitulacestei situaţii".

Creşterea preţurilor nu constituie unica problemă pentru că şisistemul exporturilor şi al importurilor de petrol ar putea fiexpus unor şocuri nemaiîntâlnite dacă ţările din nordul Africii arîntrerupe furnizarea de petrol sau gaz către Europa. Ţările dinAfrica de Nord şi Orientul Mijlociu au generat în 2009 aproximativ36% din producţia de petrol la nivel mondial şi deţin 61% dinresursele de petrol ale lumii, conform unui raport al companieibritanice BP.

În acelaşi timp, companiile energetice care au încheiatcontracte cu regimurile contestate acum de populaţiile revoltate arputea ajunge în situaţia de a renegocia sau chiar rezilia acestecontracte.

Bahrainul poate da scânteia care să arunce în aer piaţapetrolului

Deşi este eclipsată de violenţele din Libia, situaţia dinemiratul Bahrain este monitorizată cu îngrijorare de analiştii depe piaţa petrolului pentru că s-ar putea extinde şi în ArabiaSaudită, cel mai mare producător la nivel mondial, scrie cotidianulbritanic The Telegraph.

În Bahrain, situaţia este diferită faţă de cea din ţările dinnordul Africii pentru că aici protestele au la bază în principalconsiderente religioase şi nu economice.

Astfel, în Bahrain populaţia majoritar şiită este condusă de oelită provenită din rândul musulmanilor suniţi, pe care o acuză căo tratează discriminatoriu. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi înArabia Saudită, care deţine jumătate din rezervele de petrol alelumii, şi în Iran şi un succes al revoltelor din emirat i-ar puteainspira şi pe saudiţi şi iranieni. "Evenimentele din Libia sunt,fără îndoială, de importanţă capitală, însă distrag atenţia de la oviziune de ansamblu", este de părere Helima Croft, analist laBarclays Capital. "Suntem de părere că revoltele din Bahrain arputea fi de o importanţă mult mai mare pentru balanţa strategicădin Orientul Mijlociu şi pentru piaţa petrolului", a mai adăugatHelima Croft.

În ipoteza unor conflicte interne, Arabia Saudită ar avea 25%şanse de dezintegrare în trei state din cauza confruntărilor dintreşiiţi, suniţi şi hejazi, conform analistului Firas Abi Ali de lafirma Exclusive Analysis.

Africa de Nord şi petrolul Libia

n Este al 12-lea mare exportator de petrol la nivel mondial şiţara cu cele mai mari rezerve de petrol

din Africa.

n Până la mijlocul deceniului trecut, investiţiile au fostlimitate de sancţiuni internaţionale, însă compania italiană ENI,cea australiană OMV şi cea spaniolă Repsol desfăşoară cele maivechi operaţiuni în Libia.

n După ridicarea sancţiunilor, BP şi Royal Dutch Shell au semnatcontracte pentru

exploatarea unor cantităţi substanţiale de petrol şi gazenaturale.

Algeria

n Este cel mai mare furnizor de gaze naturale din Africa.Exportă gaze naturale în Italia şi Spania, fiind unită de acesteţări printr-un gazoduct.

n Fosta colonie franceză exportă şi gaze naturale lichefiate înMarea Britanie.

n Grupul britanic BP este cel mai important investitor dinAlgeria, cu două domenii de exploatare, cel mai mare fiindSalah.

n O întrerupere a furnizării de resurse energetice din aceastăţară ar avea un impact puternic asupra preţurilor din Europa.

Egipt

n Egiptul controlează Canalul Suez, pe unde se transportă anual4-5% din volumul mondial de petrol.

n Produce 1% din producţia mondială de petrol, cantitate careserveşte consumului intern.

n BP este cel mai mai mare investitor străin din Egipt, grupulbritanic producând 35% din cantitatea totală de gaz din ţară.

n În Egipt, companiile care desfăşoară operaţiuni în sectorulenergetic sunt ţinute în şah până când noua guvernare va decidedacă păstrează forma actuală a contractelor cu companiilestrăine.

Români în Libia

500 de români muncesc în Libia, dintre care 450 îşi desfăşoarăactivitatea în companii multinaţionale.

Conform declaraţiilor date de Doris Mircea, director decomunicare şi diplomaţie publică al MAE, în cadrul jurnalului deştiri al TVR, companiile cu reprezentanţă română în Libia sunt:

n Lavalin (din sectorul construcţiilor)

n Rompetrol (sectorul petrolier)

n Romconsult (construcţii)

n ENI Nord Africa (energie)

n Contril (recrutare a forţei de muncă)

n Bosh (electronice şi electrocasnice)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO