Bulgaria vrea să se îndepărteze de legăturile tradiţionale cu furnizorii ruşi de energie şi discută cu oficiali şi companii din Statele Unite extinderea sectorului nuclear, unde în prezent produce doar prin centrala de la Kozlodui, construită cu tehnologie rusească.
„Vreau ca energia nucleară să fie diversificată şi nu să vină de la un singur vânzător şi operator“, a afirmat premierul bulgar Plamen Oreşarski, citat de The Wall Street Journal.
În sectorul energetic, Bulgaria are cele mai strânse legături cu Rusia. Cel mai sărac stat din Uniunea Europeană îşi acoperă cu importuri de la Gazprom aproape în totalitate necesarul de gaze naturale, participă alături de compania rusă la construirea gazoductului South Stream, prin care Rusia exportă gaze către Europa, iar toate cele şase reactoare nucleare ale centralei de la Kozlodui sunt proiectate cu tehnologie rusească. Însă patru dintre reactoare au fost închise pentru că nu respectau standardele UE, iar cele două rămase au fost modificate. Licenţele lor de funcţionare expiră în 2017 şi 2019.
Ministrul bulgar al energiei Dragomir Stoinev s-a deplasat săptămâna trecută la Washington pentru a discuta un acord nuclear cu oficiali din guvernul american şi la Pittsburgh pentru a se întâlni cu reprezentanţii companiei Westinghouse Electric Company, o subsidiară a grupului japonez Toshiba. Westinghouse a confirmat că Bulgaria este interesată de construirea unui nou reactor nuclear. Până când cele două reactoare rămase de la Kozlodui vor fi închise, jumătate din termocentralele pe cărbune ale ţării vor fi scoase din funcţiune, ceea ce ar crea goluri în baza de producţie, a explicat Stoinev. „Nu ne putem baza doar pe energia hidro şi din surse regenerabile. A venit vremea să facem eforturi pentru construirea de noi capacităţi“, a spus ministrul. Construcţia unui nou reactor ar putea începe în 2016, a menţionat el.
Bulgaria a vrut iniţial să construiască o centrală nouă, la Belene, dar a renunţat la proiect din lipsa banilor şi acum se luptă într-un proces de arbitraj internaţional cu furnizorul rus de tehnologie nucleară Atomstroyexport, care cere compensaţii financiare pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului anulat. Dacă extinderea Kozloduiului merge înainte, acesta va fi cel mai activ proiect nuclear nou din Europa.
Pentru construirea noului reactor va fi nevoie de un împrumut de până la 400 milioane euro, iar finanţarea va veni nu de la stat, ci de la companii străine, potrivit lui Stoinev.
Investiţia va fi recuperată din veniturile obţinute prin vânzarea de electricitate, ceea ce înseamnă că energia produsă de noul reactor va merge atât pe piaţa internă, cât şi la export, notează cotidianul bulgar Standart News.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013