Business Internaţional

Dacă Turcia va trebui să aleagă între Rusia şi Ucraina, pe cine va alege?

Dacă Turcia va trebui să aleagă între Rusia şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2022, 00:06 2104

Încă din prima zi a invaziei ruseşti din Ucraina, Turcia a fost prinsă într-un fel de blocaj geopolitic, încer­când să e­chilibreze cu atenţie legătu­rile cu ambele părţi, arată o analiză a think tankului american Atlantic Council. De exemplu, dronele tur­ceşti joacă un rol cheie în capacitatea Kievului de a respinge trupele Kremlinului.

Dar relaţia complexă şi parte­ne­riatul economic ale Ankarei cu Rusia ar putea, de asemenea, să deterioreze grav imaginea Turciei în Occident ca aducător de pace credibil în acest conflict.

Săptămâna trecută preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a călă­to­­rit în oraşul Liov din vestul Ucrainei pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski şi cu secretarul general al ONU, António Guterres, pentru discuţii.

Cu două săptămâni mai devre­me, Erdogan se întâlnise cu preşe­din­tele rus, Vladimir Putin, la Soci, unde aceştia s-au angajat să îşi intensifice cooperarea.

Un analist intervievat de Atlantic Council crede că Turcia are mai mult de câştigat din partea statului agre­sat. O Ucraina puternică, cu deschi­dere largă la mare – şi care poate recâştiga teritoriile pierdute anterior – promite relaţii comerciale, de apărare şi diplomatice înfloritoare.

Ucraina şi Turcia împărtăşesc expunerea faţă de Rusia şi statutul periferic dacă sunt raportate la Europa, făcând parteneriatul şi mai vital. Cu toate acestea, Rusia este o putere nucleară cu un comerţ bila­teral extins cu Turcia şi are şi capaci­tatea de a lovi Turcia în trei sau patru zone de război.

Un rezultat al războiului în inte­resul Turciei este acela în care Ucraina supravieţuieşte şi Rusia dă înapoi, dar nu este ea însăşi paralizată.

Un alt analist spune că pe termen scurt cooperarea cu Rusia ar putea părea benefică. Relocarea în Turcia a întreprinderilor ruseşti afectate de sancţiunile occidentale, transferul de către Rusia a miliarde de dolari către singura centrală nucleară turcă, Akkuyu, şi introducerea sistemului de carduri Mir în băncile turceşti pot pară un aflux de numerar şi investiţii fără nicio condiţionalitate.

Dar, pe termen lung, costurile unor astfel de tranzacţii vor depăşi cu mult câştigurile limitate pe care le-ar putea aduce. Eforturile Turciei în a ajuta Rusia să ocolească sancţiunile ­o­ccidentale pot lovi ca un bumerang, prin aplicarea de către Occident a u­nor sancţiuni chiar împotriva Turciei.

Nu trebuie uitat că legăturile comerciale dintre Turcia şi Rusia se situează la 35 de miliarde de dolari, iar cele cu UE la 178 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO