Business Internaţional

Dacă UE recunoaşte independenţa Scoţiei, atunci va trebui să accepte şi decizia Crimeei de a părăsi Ucraina, afirmă un oficial din Crimeea

Dacă UE recunoaşte independenţa Scoţiei, atunci va...

Autor: Iuliana Enache

10.09.2014, 21:00 281

"Dacă va fi recunoscută independenţa Scoţiei, aceasta însemnă că şi Crimeea trebuie recunoscută (de către ţările europene), în mod automat, fără vreo altă întrebare şi fără nicio îndoială", a declarat şeful interimar al Crimeei, Serghei Aksionov, citat de agenţia de presă Interfax.

"Vreau să văd care va fi reacţia lor în faţa propriilor cetăţeni, într-o regiune în care au loc aceleaşi evenimente dificile ca în Crimeea", a continuat el.

Scoţia urmează să se pronunţe la 18 septembrie în privinţa independenţei sale de Marea Britanie, cu ocazia unui referendum istoric, la şase luni după prelurea controlului asupra Crimeei de către Moscova în urma unui referendum contestat în cursul căruia 97 la sută dintre alegători au ales să se alăture Rusiei.

"Dacă într-o ţară majoritatea populaţiei (unei regiuni) ia o decizie cu privire la statutul său de independenţă, atunci eu o susţin personal", a asigurat Aksionov.

"Oamenii care locuiesc în aceste locuri înţeleg mai bine ce se întâmplă şi este dreptul lor să ia o astfel de decizie", a adăugat el.

Acest referendum, organizat după sosirea la puterea a autorităţilor prooccidentale la Kiev, este la originea celei mai grave crize între ruşi şi occidentali de la încetarea Războiului Rece.

Uniunea Europeană şi Statele Unite nu recunosc nici rezultatele acestui referendum, nici trecerea Crimeei sub suveranitatea rusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO