Business Internaţional

Dacă vă cresc ratele la creditele în franci, daţi vina pe şeful băncii centrale elveţiene. Demisia bancherului a propulsat cotaţia monedei

Dacă vă cresc ratele la creditele în franci, daţi vina pe şeful băncii centrale elveţiene. Demisia bancherului a propulsat cotaţia monedei

Autor: Marius Oncu

09.01.2012, 17:05 727

Demisia neaşteptată a preşedintelui Băncii Centrale a Elveţiei, Philipp Hildebrand, a apreciat francul la maximul ultimelor patru luni în raport cu euro, însă acesta nu a trecut de plafonul de 1,2 franci pe euro impus de banca centrală, potrivit Financial Times.

Moneda elveţiană a ajuns la un curs de 1,2106 franci pe euro la 14:30 (15:30 ora României), înainte de a reveni uşor până la 1,2138 franci pe euro, scrie Reuters.

Hildebrand şi-a anunţat luni în mod neaşteptat demisia de la conducerea băncii, cu efect "imediat" , după ce scandalul tranzacţiilor valutare în care a fost implicată soţia sa i-a afectat reputaţia, transmite AFP. Hildebrand urmează să prezinte într-o conferinţă de presă "mai multe documente", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Preşedintele Băncii Elveţiei a fost chemat luni pentru o audiere de o comisie parlamentară cu privire la tranzacţia valutară controversată efectuată de soţia sa la scurt timp înainte ca banca centrală să ia cea mai importantă decizie de anul trecut, plafonând cursul francului.


Şeful băncii centrale încearcă să combată acuzaţiile de insider trading apărute după ce un angajat al băncii Sarasin, prin care lucrează familia oficialului, a "scurs" detaliile privind o tranzacţie efectuată de soţia guvernatorului către avocatul unui adversar politic al acestuia.Kashya Hildebrand (foto) a schimbat pe 15 august 400.000 de franci elveţieni în 504.000 de dolari, iar trei săptămâni mai târziu Banca Elveţiei, sub conducerea lui Hildebrand, a plafonat cursul la 1,2 franci pe euro pentru a opri aprecierea în raport cu dolarul şi euro, venind astfel în sprijinul exportatorilor.

Suma în dolari a fost ulterior reconvertită în franci cu un profit de peste 60.000 de franci (circa 49.000 de euro la cursul actual). Între timp, profitul obţinut a fost donată în scopuri caritabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO