Business Internaţional

Dacă vrea să câştige Casa Albă, Hillary Clinton trebuie să strângă cel puţin 1 mld. de dolari pentru campania electorală

 Dacă vrea să câştige Casa Albă, Hillary Clinton...

Autor: Lorena Cornea

05.09.2016, 21:00 1130

Pentru a ajunge preşedintele Americii, ai nevoie de foarte mulţi bani pentru campania electorală, iar cifrele au ajuns de proporţii astronomice în bătălia pentru Statele Unite. Analiştii politici spun că Hillary Clinton are nevoie de cel puţin 1mld. de dolari pentru a ajunge la Casa Alba, exact cât a reuşit să strângă Barack Obama în cele două dăţi când a câştigat alegerile.

Banii necesari pentru campania electorala se obţin din donaţii, dar şi din participarea la cine organizate, avându-l ca personaj principal pe cel care candidează penru Biroul Oval. Participanţii cumpără un „bilet”, iar banii reprezintă donaţia către campania Clinton.

Conform FT, care a studiat programul lui Hillary Clinton, candidata Parchetului Democrat ar ieşi la câte trei mese pe zi cu donatori. Spre exemplu, pe 24 august, a avut două mese a câte o oră jumătate în Hamptons, cartierul de bogătaşi din New York.

La primul dineu festiv, organizat de Lisa şi Patrice Gautier şi avându-i drept gazde pe Tim Cook, şeful de la Apple, şi Lisa Jackson, au luat parte 375 de participanţi, iar un bilet de intrare a costat 2.700 de dolari. Tim Cook a plătit peste 50.000 de dolari.

Peste jumătate de oră, la locuinţa celei care a fost soţia lui Steve Jobs, fostul şef Apple, Laurene Powell Jobs, au participat 20 de invitaţi, iar contribuţia fiecăruia a fost de 200.000 de dolari – Hillary a strâns astfel peste 4 mil. de dolari dintr-un foc.

Pe 22 august, la casa fostului baschetbalist Earvin „Magic” Johnson se adunau în jurul orei 5 după-amiaza 500 de oameni, fiecare cu 2.700 de dolari în mână pentru donaţii. Gazdele au plătit 27.000 de dolari.

Pe 23 august, la locuinţa Jessicăi Biel şi a lui Justin Timberlake, preţul biletului urcase deja la 33.400 de dolari şi au participat 100 de oameni. Gazdele au pus la dispoziţie şi o cabină foto, care a fost atracţia principală a serii – cine nu ar vrea o poză cu aşa-zisul viitor preşedinte, eventual cu autograf?

Hillary Clinton se bazează pe susţinătorii săi democraţi în privinţa fondurilor, mai ales pe cei cu resurse financiare considerabile. Obama a strâns în 2012 peste 1 mld. de dolari, atribuind reuşita nu numai donatorilor cu renume, ci şi oamenilor de rând. „Fiecare cinci dolari contează”, a spus Obama în 2012.

În 2016, Hillary Clinton strâns peste 90 mil. dolari numai în luna iulie, bani adunaţi strategic de la nume mari ale Americii: Lynn Forester de Rothschild, Jimmy Buffet sau Tim Cook. „Trebuie să ştii să te foloseşti de reguli şi să excelezi pe fiecare nivel. Iar unul dintre nivele este chiar strângerea de fonduri”, a spus de Rothschild, potrivit FT.

Clinton le-a semnalat susţinătorilor că donaţia medie în luna iulie a fost de doar 44 de dolari, dar democraţii se bazează totuşi pe donatorii giganţi din finanţe, tehnologie şi divertisment. Trump a strâns peste 127 mil. de dolari până acum din donaţii şi finanţare proprie, dar personalităţile înstărite din America tind să doneze către democraţi, Hillary având deja peste 430 mil. dolari acumulaţi din donaţii.

Soţii Clinton au strâns de-a lungul timpului peste 100 de milioane de dolari discursuri în 13 ani. O analiză a decla­ra­ţiilor financiare ale familiei Clinton re­a­li­zată de Washington Post relevă că Bill Clinton a obţinut 104,9 milioane de dolari din discursuri în perioada 2001-2013, cu alte cuvinte de când acesta a pă­răsit Casa Albă şi până când Hillary Clin­ton a părăsit poziţia de secretar de stat. În 2005, şeful Omnilogic Gabriel Marin l-a adus pe ex-preşedintele american Bill Clinton în România, plătind câteva sute bune de mii de dolari.

Printre cele mai populare promisiuni ale democratei sunt scutirea de taxe de studii pentru copiii din familii cu venituri de sub 125.000 de dolari pe an, egalitatea între sexe pe plan financiar şi schimbarea politicii de imigrări într-un mod pozitiv pentru mediul familial.

Dacă Hillary va ajunge preşedinte, va închide ramurile fundaţiei Clinton din Suedia şi Marea Britanie, potrivit ABC News. Trump a denumit Fundaţia Clinton „cea mai coruptă instituţie din lume”. Dar cu un bilet VIP la Jimmy Buffet acasă la preţul de 100.000 de dolari şi Jon Bon Jovi şi Paul McCartney pe scenă pentru „Clinton for President”, Hillary Clinton chiar are o şasă reală să fie prima femeie care va conduce Statele Unite ale Americii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO