Business Internaţional

În Danemarca, băncile sunt pregătite să taxeze depozitele începând cu pragul de 13.000 de euro. Noul prag ar urma să intre în vigoare pe 1 iulie 2021, iar taxele aplicate ar putea varia între 0,6% pentru clienţii persoane fizice şi 1% pentru anumite companii

În Danemarca, băncile sunt pregătite să taxeze...

Autor: Catalina Apostoiu

03.05.2021, 17:58 1773

Cea mai mare bancă din Da­nemarca, Danske Bank, inten­ţionează să transfere dobânzile negative către clienţii ale căror conturi bancare depăşesc 13.000 de euro. Practica este denunţată de guvernul danez, potrivit Les Echos.

Taxarea depozitelor bancare nu mai este un subiect tabu, cel puţin în această ţară. Danske Bank a anunţat recent că vrea să aplice politica dobânzilor negative tuturor clienţilor care deţin cel puţin 100.000 de coroane în cont, echivalentul a aproape 13.500 de euro.

Până în prezent, pragul de taxare a depozitelor se ridica la 250.000 de coroane. Acesta fusese revizuit în jos în ianuarie anul trecut. Noul prag ar urma să intre în vigoare pe 1 iulie 2021, iar taxele aplicate ar putea varia între 0,6% pentru clienţii persoane fizice şi 1% pentru anumite companii. Danske Bank a fost prima bancă din Europa, în 2012, care a aplicat dobânzi negative, scrie capital.fr. De atunci, şi alte bănci au urmat acest drum. În contextul pandemiei şi restricţiilor impuse de guverne, volumul depozitelor a crescut considerabil în Europa, ceea ce reprezintă un cost semnificativ pentru bănci.

„Acest lucru nu este sustenabil pe termen lung“, a explicat Danske Bank în cadrul unui comunicat.

Anunţul băncii daneze a stârnit nemulţumire la nivelul guvernului din Copenhaga.

„A fost trecută o linie roşie în ceea ce priveşte dobânzile negative. Trebuie ca acest lucru să înceteze imediat“, s-a indignat ministrul comerţului Simon Kollerup.

Danske Bank nu este nici pe departe o excepţie în privinţa taxării depozitelor. Hamburger Sparkasse, din Germania, a dus pragul pentru taxarea depozitelor bancare la 50.000 de euro. Începând cu august, Commerzbank ar urma să ia o măsură similară.

Băncile private cum ar fi Credit Suisse şi UBS s-au numărat printre primele care au aplicat dobânzi negative. În Franţa, numai câteva bănci private au făcut acest pas.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO