Business Internaţional

Danemarca se loveste de turbulentele propagate de pietele globale aflate in colaps

13.11.2008, 16:30 67

Danemarca este un stat mic, insa experienta sa ca prima tara care a garantat depozitele si obligatiile tuturor bancilor sale este graitoare.

Danezii au descoperit ca solutionarea actualei crize financiare nu va veni prea repede sau prea usor, scrie International Herald Tribune.
Puternic ancorata in sistemul financiar global, Danemarca a observat ca dezghetarea pietelor de credite nu se va realiza decat daca se vor inregistra evolutii pozitive si in alte domenii, iar constatarea ar putea deveni aplicabila si in cazul tarilor de dimensiuni mai mari, precum SUA, Japonia sau Marea Britanie.
"Este vorba de un fenomen global", a afirmat Tonny Andersen, director financiar al Danske Bank din Copenhaga. "Dezghetarea ar putea deveni o adevarata provocare."
Membru sceptic al Uniunii Europene, care a refuzat sa isi abandoneze moneda nationala - coroana - in favoarea monedei unice europene, Danemarca invata in prezent ce inseamna sa fii singur in fata crizei.
Un program de guvernare exceptional si un rating de credit impresionant in perioade normale nu sunt suficiente atunci cand pietele globale se prabusesc.
Banca centrala a Danemarcei si Banca Centrala Europeana vor introduce o noua linie de swap, masura luata pentru a revitaliza o piata valutara care da semne de capitulare. Banca Centrala Europeana, cu sediul in Frankfurt, va oferi Danemarcei intre 12 mld. euro (15 mld. dolari) "pentru cat timp va fi nevoie".
Danemarca are deja o linie de swap in valoare de 15 mld. de dolari cu banca centrala americana (Fed).
Experienta daneza a eclipsat rezultatele guvernelor europene si american obtinute prin pachetele monumentale de bailout ale bancilor nationale.
Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat dupa implementarea programelor de bailout ca dezintegrarea sistemului financiar a fost evitata. Economiile nu vor cadea liber de pe "stanca creditelor", insa nici imprumuturile acordate de banci nu isi vor reveni prea curand.
"Toate aceste actiuni ar trebui sa revitalizeze piata", a spus Scott Bugie, director managerial pentru departamentul de servicii financiare al Standard & Poor's, adaugand ca "va mai dura o perioada pana se va intelege complet despre ce e vorba".
Statisticile de referinta pentru piata creditelor reflecta nivelele impresionante ale turbulentelor, rata dobanzilor pe piata interbancara daneza (Copenhagen Interbank Offered Rate) situandu-se in continuare la valori mari.
Parlamentul danez a aprobat pe 10 octombrie un pachet de garantare a depozitelor si obligatiunilor pentru toate bancile, la mai putin de o saptamana dupa ce opozitia s-a alaturat prim-ministrului Anders Fogh Rasmussen in anuntarea planului si inainte ca SUA si alte state europene sa ia masuri.
Intentia guvernului a fost sa propage o unda pozitiva si rapida pietelor de credit, demonstrand un consens de neclintit referitor la sprijinul acordat bancilor daneze. Insa nu a functionat.
In timpul acelei saptamani tumultuoase, in care Europa si SUA se straduiau sa gaseasca propriile solutii la criza, ratele dobanzilor pentru imprumuturi se mentineau ridicate in Danemarca. Danezii s-au gandit ca situatia sta astfel din cauza elementelor care distrageau atentia de la ce se intampla in tara lor si au presupus ca situatia se va rezolva cand investitorii vor realiza cum sta situatia in realitate.
"Consideram ca sectorul bancar din Danemarca este important, dar am observat ca asta nu a impresionat pe nimeni", a afirmat Lars Christensen, co-CEO al bancii Saxo din Copenhaga.
Dupa ce legea de garantare a intrat in vigoare, Danske Bank a consemnat o imbunatatire a situatiei, a precizat Andersen, director financiar al bancii. Astfel, institutia bancara a atras imprumuturi in valoare de 1 mld. dolari acordate de investitori institutionali americani si a vandut efecte comerciale totalizand 500 de milioane de dolari catre SUA. De asemenea, Andersen s-a hazardat in vanzarea pachetului danez de garantare.
Avand in vedere imaginea shakesperiana inevitabil creata, Andersen a solicitat o prezentare care includea poza unui barbat cu un craniu: "Ceva putred in Danemarca?". Raspunsul era evident, negativ.
Preturile proprietatilor imobiliare se diminueaza considerabil, in special in zona capitalei Copenhaga. Standardele stricte de acordare a creditelor ipotecare au protejat bancile de pierderi uriase similare celor cauzate de criza subprime din SUA. Un sistem de standardizare si securitizare a sectorului ipotecar vechi de 200 de ani a mentinut lichiditatea pietei daneze, in contrast cu situatia din SUA. Cea mai buna explicatie pentru conservarea pietei creditelor este, potrivit analistilor, atitudinea precauta a danezilor.
"Avem de-a face cu un apetit pentru riscuri foarte scazut", a afirmat Peter Lauridsen, sef al departamentului de schimb valutar din cadrul filialei SEB, banca scandinava importanta. "Este stupid, mai ales in conditiile in care nu exista niciun risc in Danemarca."
Avand in vedere garantiile acordate bancilor, singurele riscuri aditionale de care s-ar putea lovi investitorii ar fi deprecierea coroanei in favoarea altor valute. "Chiar daca Danemarca are o economie sanatoasa, este una mica", a precizat Andersen, directorul financiar al Danske Bank. "Si daca ne dorim un port in care sa acostam in vremurile de restriste, euro este cel potrivit pentru noi."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO