Business Internaţional

Danemarca taie din nou dobânda, în încercarea de a ţine deoparte intrările de bani

Danemarca taie din nou dobânda, în încercarea de a...

Autor: Cristian Hostiuc

19.01.2015, 19:19 932
Danemarca, o ţară linştită, a devenit ţinta investitorilor care caută un loc să-şi parcheze banii, ceea ce a împins banca centrală să opereze luni o nouă reducere a dobânzii. De la -0,05%, dobânda de depozit a băncii centrale din Danemarca a ajuns la -0,2%.
 
Dobânda de împrumut a coborât de la +0,2% la 0,05%.
 
Investitorii din întreaga lume sunt în căutare permanentă de pieţe sigure în care să-şi depună banii, iar Danemarca a devenit una dintre ele, ceea ce a permis o apreciere a coroanei daneze peste limita impusă de banca centrală.
 
Luni după-amiază, cursul de schimb se situa în jurl a 7,4340 coroane daneze pentru un euro.
 
După mişcarea şoc de săptămâna trecută a Băncii Naţionale a Elveţiei, care a renunţat la nivelul fix de 1,2 CHF/euro, multe bănci centrale din lume încep să se replieze.
 
Fluctuaţia de 30% care a urmat renunţării la nivelul de 1,2 CHF/Euro este greu digerabilă de pieţele financiare, care continuă să se resimtă.
 
Piaţa bursieră chineză a înregistrat luni o scădere de 8%, după ce investitorilor li s-a tăiat o parte din liniile de finanţare în marjă cu care speculau pe acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO