Business Internaţional

Danemarca, trasă pe sfoară de gigantul american Goldman Sachs?

Danemarca, trasă pe sfoară de gigantul american Goldman...

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2017, 00:00 2525
Cumpărarea de către gigantul bancar american Goldman Sachs a unei părţi din cea mai mare companie de utilităţi a Danemarcei în urmă cu trei ani a declanşat o adevărată criză politică în această ţară. Acum, când „caracatiţa vampir“ de pe Wall Street îşi vinde aproximativ o jumătate din participaţia achiziţionată, unii membri ai parlamentului danez sunt din nou ca pe jar, scrie Bloomberg. Goldman, prin intermediul unui vehicul cu sediul în Luxemburg, a vândut echivalentul a uşor peste 6% din Dong Energy A/S pentru 6,5 miliarde de coroane (940 mil. dolari) la sfârşitul săptămânii trecute. În 2014, Goldman a plătit 8 miliarde de coroane pentru o participaţie de 18%. O astfel de participaţie ar aduce acum băncii aproximativ 18,5 miliarde de coroane. (Goldman mai deţine 7% din Dong). Într-o declaraţie plină de furie, Pelle Dragsted, purtător de cuvânt al Alianţei Stânga/Verde, din opoziţie, a criticat dur tranzacţia, caracterizând vânzarea iniţială către Goldman drept „scandaloasă“. 

Între timp, o anchetă privitoare la investiţia Goldman realizată de Biroul Naţional de Audit danez este încă în curs de desfăşurare. Ancheta este menită să determine dacă Dong a fost vândută sau nu la un preţ prea mic în 2014.

Atenţia politică pe care vânzarea Goldman o generează arată că danezii încă se întreabă dacă nu cumva au fost înşelaţi cu trei ani în urmă. Un fost premier social democrat, Poul Nyrup Rasmussen, conduce tabăra celor care susţin că Danemarca a fost trasă pe sfoară.

Ministrul de finanţe de la acea vreme, Bjarne Corydon, a declarat că Dong pierdea atât de mulţi bani, încât alţi investitori nu au fost dispuşi să se implice în condiţii acceptabile pentru guvern. Acesta a adus cele mai mari două fonduri de pensii ale Danemarcei, ATP şi PFA, în poziţia de co-proprietari, iar guvernul a păstrat peste jumătate din acţiuni.

De atunci, Dong nu a mai înregistrat pierderi, iar recent compania a raportat mai mult de o dublare a profitului operaţional pe 2016, acţiunile acesteia avansând cu aproximativ 7% de la IPO-ul acesteia din iunie. Actualul ministru de finanţe al Danemarcei Kristian Jensen spune că Dong a fost „întărită de injecţia de capital“ efectuată de Goldman.

Michael Bruun, managing director al Goldman, a declarat că Goldman Sachs „este mândră că a contribuit la creşterea Dong Energy“. Goldman a decis să vândă o parte din participaţie „ca urmare a rezultatelor financiare solide ale companiei“, a adăugat acesta.

Rene Christensen, membru al comitetului pe probleme financiare din cadrul parlamentului din partea Partidului Popular danez, spune că este imposibil de ştiut dacă Dong şi-ar fi revenit atât de bine fără ajutorul Goldman.

Întrebarea acum este dacă o astfel de tranzacţie va mai fi permisă vreodată în Danemarca. Goldman a angajat un alt fost premier danez, Anders Fogh Rasmussen, pentru a o ajuta să treacă prin furtuna politică ce a urmat investiţiei în Dong.

Dragsted de la Alianţa Roşu-Verde, spune că acest caz reprezintă o lecţie pentru politicienii danezi despre cum nu ar trebui să controleze investiţiile străine.

„Sunt cu siguranţă multe de învăţat din acest caz“, spune şi Christensen de la Partidul Popular. „Dacă aş fi în aceeaşi situaţie astăzi, aş pune cu siguranţă mai multe întrebări“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO