Business Internaţional

Daneza Margrethe Vestager, spaima giganţilor de tehnologie din Silicon Valley, va avea şi mai multă putere în Comisia Europeană

Daneza Margrethe Vestager, spaima giganţilor de...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2019, 00:03 710

Comisarul-femeie devenit celebru pe scena internaţională pentru că a spart puterea gigantilor de tehnologie americani şi s-a luat la trântă cu ursul rusesc al gazelor naturale Gazprom urmează să-şi asume un rol suplimentar din care va încerca să dezvolte economia digitală a Uniunii Europene pentru ca aceasta să concureze mai bine cu Silicon Valley şi cu dragonii chinezi.

Margrethe Vestager a fost aleasă marţi de noul preşedinte al Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru a-i fi vicepreşedinta executivă responsabilă cu afacerile digitale ale blocului comunitar - un post care-i va aduce danezei puterea de a supravegherea strategia de telefonie mobilă 5G a UE şi cea de a proiecta noi reguli pentru platforme şi utilizarea inteligenţei artificiale, scrie Bloomberg. De asemenea, Vestager îşi va păstra postul de şef al concurenţei.

Vestager a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai ultimei echipe de comisari, făcând din Comisia Europeană cea mai temută autoritate de reglementare antitrust. A stors amenzi uriaşe din Apple Inc. şi Google, atrăgându-şi reacţii furioase din partea preşedintelui american Donald Trump, şi a cerut guvernului Irlandei să ceară înapoi banii de taxe făcuţi cadou companiei Apple.

Furia Washington-ului nu a făcut dec‚t să-i ridice profilul, făc‚nd-o o candidată puternică la conducerea CE.

Vestager a fost poreclită „Doamna cu taxele“ de către Trump, care a mai spus că daneza „urăşte America“ după ciocnirile cu giganţii industriei americane de tehnologie, aminteşte Financial Times.

Œn timp ce s-a ocupat cu calm de critici, susţin‚nd că nu a vizat “n mod intenţionat companiile de tehnologie pentru cazurile de monopol şi evaziune, comisarul danez a evitat adesea “ncercările de soluţionare a investigaţiilor fără amenzi. Prin dârzenie şi-a c‚ştigat admiraţia multora, dar a st‚rnit şi iritare la Paris şi Berlin c‚nd a blocat acordul Siemens AG şi Alstom SA pentru diviziile de trenuri pe care cele două guverne îl voiau realizat.

Şi-a petrecut ultimele luni “ncerc‚nd să-şi  creeze imaginea de politician pregătit să acţioneze în contextul temerilor că Europa şi Statele Unite vor fi lăsate “n urmă de China, “n special “n domeniul tehnologiei.

Unul dintre primele sale acte după preluarea funcţiei la CE “n 2014 a fost să redeschidă o anchetă contra Google din cauza căreia predecesorul ei a fost mitraliat cu critici pentru că a “ncercat să o rezolve pe cale amiabilă. Alphabet Inc a Google trebuia să plătească amenzi de 8,2 miliarde de euro pentru trei capete de acuzare şi să facă schimbări în politica de comerţ privind software-ul său de telefon Android în Europa şi în anunţurile publicitare. Compania încă se confruntă cu riscul mai multor amenzi din investigaţii şi reclamaţii noi deoarece nu respectă ordinele antitrust existente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO