Business Internaţional

Daniel Dăianu: Confiscarea depozitelor bancare din Cipru pune în discuţie garantarea depozitelor şi creeaza un precedent foarte riscant în UE

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Daniel Daianu

19.03.2013, 00:06 618

Calea aleasă în Cipru, de prelevare a 10% din volumul depozitelor, este foarte periculoasă. Confiscarea, aceasta se întâmplă în realitate, pune în discuţie garantarea depozitelor şi creează un precedent foarte riscant în UE.

În pofida declaraţiilor că Cipru este caz unic, că nu se va repeta, cine poate crede aşa ceva.

Încă o dată vedem cât de rea a fost supravegherea exercitată de banci centrale, inclusiv de BCE, care a permis ca activele unui sector bancar naţional să depăşească PIB-ul de câteva ori; am avut o integrare financiară în UE aiurea.

Aşa au ajuns pe butuci economiile Marii Britanii, Irlandei, Islandei, etc cu supraexpansiunea lor financiară iraţionala. 

Că unii spală bani prin conturi din Cipru este motiv serios de îngrijorare; se spală şi prin conturi din alte ţări din UE.

Aici ar trebui sa se discute despre tax-havens în general, dacă nu merită ca acestea să fie controlate mult mai riguros, sau ca tax-havens să nu existe în UE, chiar daca unele fonduri ar pleca.

Daniel Dăianu este consilier al premierului Victor Ponta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri