• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Business Internaţional

Daniel Dăianu: Noul plan de salvare confirmă că Grecia se află în faliment organizat

Daniel Dăianu: Noul plan de salvare confirmă că Grecia se află în faliment organizat

Daniel Dăianu, profesor de economie

Autor: Paul Comsa

21.02.2012, 11:47 2393

Aprobarea unui nou plan de salvare pentru Grecia şi efortul din partea sectorului privat care a acceptat să suporte mai mult de jumătate din datoria greacă nu fac decât "să amâne falimentul Greciei", apreciază Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe al României.

"Economia elenă se află de fapt în faliment organizat. Grecia nu încetează să facă plăţi pentru că se împrumută în continuare", explică Dăianu.

Profesorul consideră că "nu s-a rezolvat problema de solvenţă a Greciei, datoria publică nu va scădea sub 120% până în 2020 şi, dincolo de problema insolvenţei, nu se ştie ce se va întâmpla în Grecia deoarece măsurile de reformă structurală arată bine pe hârtie, dar sunt dificil de aplicat, iar economia elenă nu are cum să aibă creştere economică în următorii ani". Dăianu apreciază că "falimentul organizat trebuia construit în aşa fel încât Greciei să i se ofere mai multe şanse, eventual să-i fie preluată datoria publică, iar economia elenă să revină la moneda proprie".

"Greciei i s-a aplicat o nouă perfuzie în austeritate, iar reacţia populaţiei va putea genera instabilitate politică şi socială. Rigoarea bugetară nu rezolvă problemele de fond, iar programele de austeritate au vicii majore. Degeaba reduci cheltuielile bugetare dacă dinamica PIB este nefavorabilă", a mai spus economistul.

În privinţa politicii de supraveghere permanentă a Greciei de UE şi FMI pentru a controla progresul reformelor şi măsurilor de austeritate, analistul apreciază că "străinii nu au legitimitate, iar aceasta reprezintă o cerinţă esenţială în democraţie".

Dăianu identifică însă şi un pas înainte în decizia BCE luată în decembrie de a deschide linii de finanţare speciale pentru grupuri bancare care au putut să achiziţioneze obligaţiuni suverane - împrumuturi pe trei ani foarte ieftine pentru bănci.

"BCE şi-a luat în serios rolul de împrumutător de ultimă instanţă. Altfel, situaţia ar fi fost dramatică nu doar pentru Grecia, dar şi pentru celelalte economii europene", apreciază economistul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256