Numărul de companii din Polonia a crescut cu 98.000 într-un an, cea mai mare creştere fiind consemnată în rândul companiilor specializate în activităţi tehnice şi profesionale, IT, construcţii şi sănătate. Pe de altă parte, numărul de magazine a scăzut, scrie Warsaw Voice.
Aproape 2,79 milioane de companii erau active în Polonia în trimestrul patru al anului trecut, cu peste 98.350 mai multe decât în urmă cu un an. Numărul companiilor mici a atins aproape 2,67 milioane, cu peste 96.900 mai multe decât cu un an în urmă. Pe de altă parte, numărul companiilor mijlocii a scăzut cu 187. Din păcate, acesta nu este un semn de consolidare, în condiţiile în care şi numărul companiilor mari a scăzut în industriile unde s-a consemnat cel mai mare declin.
Datele arată că numărul total al companiilor a crescut cu mai puţin de 4% într-un an. „Consider creşterea numărului de companii active cu aproape 100.000 într-un an drept o prognoză pozitivă pentru viitor. În pofida creşterii costurilor operaţionale şi lipsei de îmbunătăţiri vizibile la nivelul reglementărilor sau transparenţei sistemului fiscal, această creştere sugerează că spiritul antreprenorial este încă viu“, arată Marcin Mrowiec, economist-şef la Grant Thornton.
Totuşi, economiştii admit că declinul numărului de întreprinderi mijlocii este îngrijorător.
În acelaşi timp, din ce în ce mai mulţi polonezi se tem să nu-şi piardă locul de muncă, potrivit Rzeczpospolita. Angajaţii din sectorul comerţului sunt cei mai îngrijoraţi în legătură cu acest risc.
Procentul angajaţilor îngrijoraţi cu privire la pierderea locului de muncă a crescut la aproape 32% în acest an, de la 26% în urmă cu un an.
În Ungaria, un sondaj recent realizat de portalul de joburi Profession.hu citat de Budapest Business Journal arată că angajatorii rămân optimişti cu privire la perspectivele lor de business pentru 2025, aproape jumătate dintre aceştia intenţionând să facă angajări în acest an.
Sondajul arată că 43% dintre companii se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei lor financiare, în timp ce 34% anticipează stabilitate. Drept rezultat, 48% dintre companii intenţionează să-şi extindă echipele pentru susţinerea creşterii.
Pe de altă parte, un sondaj K&H a găsit că 10% dintre companiile maghiare mari cu venituri de peste 2 miliarde de forinţi (10 milioane euro) intenţionează să-şi reducă numărul angajaţilor în acest an, notează Daily News Hungary. Procentul creşte la 15% în cazul companiilor cu venituri de peste 10 miliarde de forinţi.
Tibor Bodor, lider al diviziei companii din cadrul K&H, arată că motivele din spatele atitudinii negative a companiilor respective au legătură cu creşterea inflaţiei şi schimbările turbulente din politica globală. Drept urmare, acestea nu se concentrează pe extinderi, ci pe menţinerea forţei de muncă. Totuşi, nu toate companiile pot face acest lucru, prin urmare unele urmând să fie nevoite să opereze disponibilizări.