Business Internaţional

Datoria publică a Franţei, de două ori mai mare decât media zonei euro: Autorităţile continuă să înregistreze un număr îngrijorător de cazuri, 46.290 în ultimele 24 de ore

Paris, 30 octombrie 2020

Paris, 30 octombrie 2020

Autor: Eduard Ivanovici

02.11.2020, 14:20 241

Datoria Franţei a crescut în prima jumătate a anului de două ori peste media zonei euro, potrivit datelor colectate de Eurostat şi Banca Centrală Europeană.

Datoriile companiilor franceze au crescut cu 18,1 puncte procentuale din produsul intern brut (PIB), faţă de 7 puncte procentuale în Italia şi 2,6 în Germania, de vreme ce statele, companiile şi persoanele fizice continuă să se confrunte cu efectele economice ale pandemiei de coronavirus, scrie Bloomberg.

PIB-ul francez a crescut cu 18,2% între iulie şi septembrie, după ce înregistrase o contracţie record în T2, minus 13,7%. Între timp, economia zonei euro s-a majorat cu 12,7% în ultimul trimestru, cu 3,3% peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters.

„Rezultatele din trimestrul trei nu oferă nicio urmă de consolare gospodăriilor şi politicienilor din Franţa, care se confruntă deja cu a doua perioadă de carantină”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef pentru regiunea Europei în cadrul Capital Economics.

Agenţia naţională de statistică a Franţei, Insee, a declarat că PIB-ul din T3 rămâne la 4,3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preşedintele Emmanuel Macron a reinstituit săptămâna trecută o parte din restricţiile lansate în primăvară, declarând că „eforturile făcute până acum au fost utile, însă luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente”.

Autorităţile au raportat în ultimele 24 de ore peste 46.000 de cazuri cu coronavirus. Totalul ajunge astăzi la 1.413.915 şi 37.019 de decese cauzate de COVID-19, potrivit Worldometers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO