Business Internaţional

Datoria, substanţa dopantă care umflă muşchii economiei americane

Fitch estimează că în SUA împrumuturile auto „subprime“ reprezită aproape 21% din totalul creditelor auto.

Fitch estimează că în SUA împrumuturile auto „subprime“ reprezită aproape 21% din totalul creditelor auto.

02.04.2016, 00:00 375

Vestea bună: economia ame­ricană, cea mai mare din lume, a crescut mai mult decât s-a anti­cipat. Veştile proaste: stati­sticile guver­namentale americane sunt pre­dispuse la erori, iar creşterea în sine are baze instabile, chiar periculoase.

În economia americană se umflă bule financiare speculative, una a cardurilor de credit, una a creditelor pentru automobile, una a împrumuturilor pentru studii şi alta a şistului. Încurajaţi de dobânzile mici, americanii au căzut în ispita îm­prumu­turilor, iar datorii de miliarde de dolari se acumulează în portofoliile băncilor. Unii analişti se tem de apariţia unei noi crize financiare de amploare, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Economiştii guvernului SUA au revizuit în creştere de la 0,7% la 1,4% estimarea de creştere a PIB pentru trimestrul patru al anului trecut în raport cu perioada similară a anului anterior. Principalul motor de creştere au fost cheltuielile populaţiei, într-un mediu propice angajărilor şi în care preţurile locuinţelor cresc.

De remarcat este diferenţa uriaşă între rezultate. O analiză a CNBC a rapoartelor guvernamentale despre PIB sugerează existenţa unor erori mari şi persistente care ar rebui să dea nu doar investitorilor, ci şi autorităţilor de gândit când iau decizii importante. CNBC a analizat fiecare raport trimestrial începând cu 1990 şI a găsit o eroare medie de 1,3 puncte procentuale, în sus sau în jos. 

De remarcat este şi consumul puternic, însă bazat pe datorie. În pofida costurilor mari asociate, foarte mulţi americanii îşi fac cumpărăturile cu carduri de credit. Potrivit unui studiu al CardHub, datoriile făcute cu astfel de instrumente de plată se ridicau anul trecut la 917,7 miliarde de dolari. Doar în trimestrul patru datoriile au crescut cu 52,4 miliarde de dolari, mai mult ca oricând după 2008-2009.

„Utilizatorii cardurilor de credit revin la obiceiurile proaste de dinaintea crizei“, spun autorii analizei. Datoria medie pentru un utilizator este de 7.879 dolari, cu 500 de dolari sub pragul dincolo de care datoria devine nesustenabilă. „Suntem periculos de aproape de punctul în care echilibrul se rupe şi defaulturile vor creşte.“

Bula împrumuturilor pentru automo­bile este mai puţin cunoscută, şi cu toate aceste este una dintre cele mai periculoase, cred unii analişti. Creditele auto se situau anul trecut la 1.060  miliarde de dolari, potrivit Fed New York. Încurajaţi de benzina şi energia ieftine, de dobânzile mici şi de facilităţile oferite de bănci, americanii se înghesuie la dealerii auto, fapt demonstrat de vânzările record de maşini.

Problema este că la împrumuturi are acces toată lumea, chiar şi persoane cu o bonitate îndoielnică.  Astfel de credite, „subprime auto loans“, cu risc ridicat, sunt împachetate de bănci în diferite înstru­mente financiare şi vândute investitorilor. Într-un raport alarmist, Fitch estimează că împrumuturile auto „subprime“ reprezită aproape 21% din totalul creditelor auto, adică 220 de miliarde de dolari. 5% dintre ele sunt deja cu întârzieri la plată mai mari de 60 de zile. Ponderea este cea mai mare observată după 2009 şi s-ar putea dubla până la sfârşitul anului. „Creditele auto subprime ies în evidenţă pentru că situaţia este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât dobânzile tind să crească în SUA“, spune Nicolas Chéron de de la CMC Markets.

Tinerii nu sunt scutiţi nici ei de datorii. Creditele contractate de studenţii americani pentru finanţarea studiilor se situau la 1.230  miliarde de dolari la finalul anului 2015, potrivit Fed. Cele mai multe astfel de împrumuturi sunt finanţate de stat, dar distribuite de agenţii sau de bănci private. Tinerii americani se maturizează de obicei cu datorii de 30.000 de dolari, greu de plătit din salarii mici sau din ajutoare sociale.

Această „bombă“ îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe economişti, cu tât mai mult cu cât are consecinţe macroeconomice. Tinerii activi, dar îndatoraţi, îşi reduc consumul sau nu se mai împrumută pentru a-şi cumpăra o locuinţă. În încercarea de a remedia problema, Barak Obama a lărgit în 2014 programul „pay as you earn“ (plăteşti în funcţie de cât câştigi) prin care se plafonează la 10% din veniturile lunare plăţile pentru rambursarea creditelor federale pentru studii. Această măsură este insuficientă. Potrivit Fed, rata de default a sărit la 11,5% la sfârşitul anului 2015. Unii pensionari nu au reuşit nici până acum să scape de datoriile pentru studii.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO