Business Internaţional

Datoriile companiilor americane sunt o bombă cu explozie întârziată care ar putea arunca în aer economia SUA dacă vine o nouă recesiune, avertizează analiştii. Banca centrală este optimistă şi îndeamnă la prudenţă

Compania americană Pacific Gas and Electric Company, cea mai mare companie de utilităţi din SUA, cu peste cinci milioane de clienţi, a trecut de la rating recomandat investiţiilor direct în faliment în ianuarie 2019. Gigantul a fost lovit mortal de procesele deschise contra sa de victimele incendiilor masive şi dezastruoase din 2017 şi 2018.

Compania americană Pacific Gas and Electric Company, cea mai mare companie de utilităţi din SUA, cu peste cinci milioane de clienţi, a trecut de la rating recomandat investiţiilor direct în faliment în ianuarie 2019. Gigantul a fost lovit mortal de procesele deschise contra sa de victimele incendiilor masive şi dezastruoase din 2017 şi 2018.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2019, 19:50 934

♦ Dacă cea mai recentă criză financiară globală a avut drept cauză o explozie a datoriilor gospodăriilor din SUA, în care nici oficialii şi nici analiştii americani n-au văzut pericole, acum, când datoriile companiilor au ajuns la un nivel record, mulţi sunt îngrijoraţi.

♦ Unii analişti spun chiar că actuala perioadă de revenire economică din America este una dintre manifestările unei bule a datoriilor, alimentată de dobânzile extrem de mici.

♦ La următorul semn de slăbiciune economică, mii de companii ar putea intra în default, amplificând şocul.


Chiar şi Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale americane, spune că aceste datorii sunt o problemă, un motiv pentru companii „să se oprească şi să evalueze situaţia“. Însă el este încrezător că sistemul financiar poate rezista pierderilor din sectorul de business, scrie Financial Times. 

Dobânzile din SUA sunt aproape de nivelul zero de un deceniu. Perioada de după criză este marcată de unele dintre cele mai laxe condiţii de creditare din istorie, iar companiile au profitat de acest lucru strângând capital prin emiterea de obligaţiuni. Problema este că o proporţie record din companiile debitoare cu ratinguri recomandate pentru investiţii stau cu doar un pas peste pragul  sub care obligaţiunile sunt considerate junk, notează Business Insider. Orice reducere a ratingurilor acestor companii ar majora semnificativ probabilitatea intrării lor în default. Iar dacă un val de defaulturi loveşte dintr-odată, pe pieţe ar putea să apară tensiuni serioase care pot amplifica orice recesiune.

Corul analiştilor de pe Wall Street care îndeamnă la atenţie sporită se măreşte. Scott Mather, director de investiţii la Pimco, explică simplu situaţia precară a companiilor cu obligaţiuni din grupa „BBB“ (ultima înainte de junk): „Când acestea se vor duce în jos în categoria junk, va fi dezastru“. Strategul se plânge că piaţa corporate actuală este „cea mai riscantă de până acum“. Pimco, cândva unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, îndeamnă la prudenţă în privinţa acestor active încă de la începutul anului trecut. Ce ar putea produce un exod în masă al investitorilor de pe piaţa obligaţiunilor „BBB“? Cei mai mulţi analişti cred că cel mai probabil declanşator ar putea fi un eveniment de credit.

Lori Heinel, ofiţer de investiţii la State Street Global Advisors, apreciază că piaţa americană s-a confruntat cu un astfel de risc, uriaş, chiar recent. „Am evitat glonţul cu Pacific Gas and Electric Company, deoarece compania a trecut de la rating recomandat investiţiilor direct în faliment, trecând peste multe trepte“, a spus ea. „Un astfel de eveniment de credit creat de un emitent major poate fi destabilizator.“ PG&E, cu peste cinci milioane de clienţi, a cerut protecţie faţă de creditori sub legea falimentului în ianuarie anul acesta. 

Jesse Colombo, consilier de investiţii şi contributor la Forbes, scria anul trecut că avansul continuu al burselor de acţiuni distrage atenţia de la o bulă periculoasă care se formează pe piaţa obliga­ţiunilor corporate. Această bulă a datoriilor este, de altfel, una dintre cauzele principale ale faptului că acţiunile urcă, atingând record după record. „În cele din urmă, tot bula obligaţiunilor va fi cea care va face ca acţiunile să alunece la vale“, scrie Colombo.

The Economist face o paralelă între datoriile consumatorilor şi cele ale companiilor. Astfel, după ce datoriile gospodăriilor au provocat criza financiară din 2007, revenirea Americii a arătat ca un ideal de bonitate. Gospodăriile s-au însănătoşit financiar, firmele şi-au clădit profituri grase, iar guvernul a reînceput să livreze pieţelor cele mai preferate active sigure din lume.

Dacă cineva ar fi căutat datorii riscante, ar fi trebuit să se ducă în alte părţi, cum ar fi Europa, unde criza datoriilor suverane a făcut mult timp ravagii, sau China, unde guvernele locale şi companiile de stat s-au îngrăşat cu datorii, sau pe pieţele emergente, unde datoriile în dolari încă mai creează vulnera­bili­tăţi. Acum, dacă cineva se uită iar la America, ar observa că între timp datoriile gospodăriilor s-au micşorat în raport cu PIB-ul, însă din 2012 datoriile companiilor fac exact opusul. Potrivit Fed, raportul dintre datoria firmelor nonfinanciare şi PIB a crescut cu opt puncte procentuale în ultimii şapte ani, la circa 75% din PIB. Cu tot atât s-au micşorat datoriile gospodăriilor, care au ajuns tot acolo.

The Economist a analizat balanţele de active şi pasive ale firmelor nonfinanciare cotate pe bursă, care deţin două treimi din datoria financiară de 9.600 de miliarde de dolari din sectorul companiilor non-financiare, şi a constatat că profiturile brute cumulate sunt suficient de mari pentru a permite plata dobânzilor pentru acest munte de datorii de aproape şase ori. Însă, scrie The Economist, circa 1.000 de miliarde de dolari din datorie aparţin unor firme cu datorii de patru ori mai mari, sau chiar mai mult, decât EBITDA şi la care dobânzile înghit cel puţin jumătate din profitul înainte de plata taxelor. Datoriile riscante au crescut mai rapid decât restul, triplându-şi mărimea din 2012.

Aceste active riscante au ajuns la aceeaşi mărime cu creditele ipotecare subprime din 2007, atât în termeni absoluţi, cât şi ca pondere în piaţă. 

Powell, preşedintele Fed, a atenţionat că datoriile imense pot pune presiuni severe pe unele afaceri americane într-o perioadă cu probleme economice, dar a asigurat că împrumuturile nu reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea sectorului financiar.

„Paralelele cu boom-ul creditelor ipotecare care a dus la criza financiară globală nu sunt pe deplin convingătoare. Mai important, sistemul financiar de astăzi pare suficient de puternic pentru a face faţă posibilelor pierderi din sectorul de business, ceea ce nu era cazul în urmă cu zece ani, cu ipotecile subprime.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO