Business Internaţional

Datoriile de 18 miliarde de dolari pe carduri de credit ale americanilor stârnesc îngrijorare

Segmentul cardurilor de credit rămâne printre cele mai profitabile din sectorul bancar din SUA.

Segmentul cardurilor de credit rămâne printre cele mai profitabile din sectorul bancar din SUA.

Autor: CătăIina Apostoiu

02.08.2016, 00:04 1068
Băncile americane şi-au sporit creditarea către consumatori prin intermediul cardurilor de credit şi prin descoperiri de cont în cel mai rapid ritm din anul 2007, generând temeri că acestea îşi asumă prea multe riscuri într-o economie în încetinire, scrie Financial Times.

Industria a acordat credite pe carduri de credit şi alte instrumente în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari în decurs de doar trei luni, în condiţiile în care consumatorii se împrumută mai mult, iar băncile se întrec în oferte pentru a-i atrage.

Accelerarea creditării vine în contextul în care economiştii se aşteaptă ca alegerile din SUA să creeze suficientă nesiguranţă pentru a afecta creşterea economică în restul anului.

Rezultatele pe T2 recent publicate relevă faptul că creditele acordate pe carduri de credit au înregistrat o creştere de 10% anual în cazul Wells Fargo, de 12% în cazul Citigroup şi de 16% în cel al US Bank. SunTrust, cu sediul în Atlanta, a avut cea mai agresivă creştere, de 26%. La nivelul întregii industrii bancare americane, cardurile de credit şi alte credite înnoibile automat au înregistrat o rată anuală de creştere ajustată sezonier de 7,6% în T2, până la 685 miliarde de dolari, potrivit datelor băncii centrale americane. Segmentul cardurilor de credit rămâne printre cele mai profitabile din sectorul bancar. Băncile pot percepe dobânzi mai mari decât pentru alte tipuri de credit, iar rata neîndeplinirii obligaţiei de plată în rândul debitorilor este încă una scăzută. Totuşi, „în mediul actual este probabil o strategie sigură, însă după cum am văzut în cazul crizei rezidenţiale din 2007-2008, mediul se poate schimba rapid“, arată Nancy Bush, analist la NAB Research. „Băncile trebuie să fie foarte vigilente“. Synchrony Financial a făcut în iunie întregul sector să tremure când şi-a majorat estimarea privitoare la pierderi legate de credite. De atunci, mai multe bănci au anunţat majorarea rezervelor pentru pierderi, deşi executivii spun că acest pas reflectă în mare parte creşterea operaţiunilor decât o dete­rio­rare a calităţii creditului.

Executivii spun că accelerarea acestui tip de creditare este justificată, consumatorii vizaţi fiind într-o situaţie financiară bună pe fondul creşterii preţurilor locuinţelor şi şomajului scăzut.

„Ne extindem portofoliul de creditare directă a consumatorilor într-un pas foarte rapid“, spune William Rogers, preşedinte şi CEO al SunTrust. „Acest lucru ne ajută să compensăm efectul presiunilor asupra marjelor noastre de profit“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO