Business Internaţional

Datoriile record şi frânarea economiilor ar putea aduce o nouă criză mondială

Datoriile record şi frânarea economiilor ar putea aduce o nouă criză mondială

Autor: Mădălina Bodârlău

30.09.2014, 00:00 793

Economia mondială este ameninţată de o nouă criză provocată de un mix otrăvitor de datorii suverane în creştere rapidă şi stagnare economică din cauza inflaţiei lente, avertizează Centrul Internaţional de Cercetări Monetare şi Bancare, o fundaţie care are ca scop schimbul de idei între academicieni, sectorul financiar şi băncile centrale.

Statele nu au început încă să îşi plătească datoriile acumulate în urma crizei financiare, astfel că raportul dintre datorii (publice + private) şi PIB la nivel mondial a crescut de la 160% în 2001 la aproape 200% în 2009, după izbucnirea crizei, şi la 215% în 2013. Ponderea tot mai mare a datoriilor împiedică redresarea economică în ţările dezvoltate şi ame­ninţă economiile emer­­gente cu o nouă criză, se arată în cea de-a 16-a ediţie a analizei anuale a fundaţiei intitulate „Raportul de la Geneva“, scrie Fi­nancial Times. Ana-liza a fost elaborată de economişti cunos-cuţi la nivel inter-naţional printre care se numără şi trei foşti bancheri centrali.

Autorii au scos în evidenţă pagubele pe care mixul toxic le provoacă în economii precum cele de la periferia zonei euro şi China, unde rata de creştere economică a încetinit de la peste 10% la 7,5%.

Deşi povara datoriilor din sectorul financiar s-a redus, în special în SUA, iar datoriile gospodăriilor din economiile avansate s-au oprit din creştere în raport cu veniturile, cresc rapid datoriile sectorului public din ţările bogate şi cele private în economiile emergente, în special în China.

Autorii anticipează că dobânzile la nivel mondial ar trebui să rămână la un nivel redus pentru o perioadă „foarte, foarte lungă“ pentru a le permite gospodăriilor, companiilor şi guvernelor să îşi plătească datoriile şi să evite un nou colaps financiar. Creşterea datoriilor arată că debitorii nu ar putea face faţă unui avans şi mai puternic al dobânzilor. Pentru a preveni acumularea rapidă de datorii în contextul costurilor scăzute de împrumut, autorii sunt de părere că autorităţile ar trebui să implementeze măsuri directe la nivel global pentru a limita îndatorarea.

AFACERI DE LA ZERO