Business Internaţional

David Cameron, în centrul unui scandal de trafic de influenţă: 295.000 de euro pentru un dineu privat cu premierul britanic

David Cameron, în centrul unui scandal de trafic de influenţă: 295.000 de euro pentru un dineu privat cu premierul britanic

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

26.03.2012, 16:16 291

Dineu cu primul ministru David Cameron şi ministrul finanţelor George Osborne pentru a influenţa politicile guvernamentale? Da, este posibil vărsând echivalentul a 295.000 de euro în conturile Partidului Conservator, susţin jurnaliştii de la publicaţia britanică The Sunday Times.

Jurnaliştii de la Sunday Times (cei care l-au filmat şi pe europarlamentarul român Adrian Severin promiţând sprijin pentru a influenţa legile în Parlamentul European în schimbul unor sume de bani) au "denunţat" afacerea sâmbătă şi au provocat demisia trezorierului Partidului Conservator Peter Cruddas. Bancher de profesie, acesta a fost filmat când îi asigura pe ziariştii publicaţiei deghizaţi în investitori ai unui fond de investiţii din Lichtenstein că este posibil să ia masa cu premierul şi cu ministrul de finanţe pentru a-i influenţa, în schimbul unor sume de bani.

"118.000 de euro nu e rău, dar 236.000-295.000, est <Liga întâi> (…) ce veţi obţine mai întâi va fi să luaţi cina cu Cameron şi Osborne. Detaliile le veţi afla mai târziu."

Primul ministru David Cameron a admis că i-a primit pe principalii donatori de fonduri către Partidul Conservator în reşedinţa sa oficială din Downing Street. Dar, dacă dineurile oficiale sunt frecvente pentru principalii donatori, Cruddas i-a asigurat pe "investitori" că nu va fi un dineu într-un cadru oficial ceea ce vor obţine ei: "Când îl veţi întâlni pe David Cameron îl veţi întâlni pe David Cameron, nu pe primul ministru. În această sală totul va fi confidenţial şi veţi putea să-i puneţi orice întrebare."

Trezorierul Partidului Conservator britanic a fost nevoit să demisioneze ieri.

Cameron a condamnat afirmaţiile făcute de Cruddas, într-un interviu pentru BBC: "Este total inacceptabil. Aceasta nu este maniera în care strângem bani pentru Partidul Conservator, acest lucru nu trebuia să se întâmple niciodată."

Legislaţia britanică privind finanţarea partidelor politice nu limitează suma donaţiilor de la particulari, dar impune prezentarea lor publică pentru sume ce depăşesc 7.500 de lire sterline.

Pe site-ul său, Partidul Conservator prezintă o listă cu avantajele oferite donatorilor în funcţie de valoarea contribuţiei lor. Cei mai generoşi pot avea acces, în schimbul a 50.000 de lire pe an, la dineuri şi recepţii în compania premierului.

Dar Peter Cruddas a mers mai departe în înregistrare, afirmând că donaţii cuprinse între 200.000 şi 250.000 de lire pe an (236.000-295.000 de euro) ar permite garantarea unui acces privat la premier. "Dacă sunteţi nemulţumiţi de ceva, vă ascultăm şi îi transmitem mesajul echipei premierului", spune trezorierul conservatorilor în înregistrarea care face vâlvă în presa britanică şi care aruncă o umbră serioasă asupra activităţii primului ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO