Business Internaţional

David Koch, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume care finanţează politica americană de dreapta, a decis să se retragă

David Koch, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume...

Autor: Alex Ciutacu

15.06.2018, 19:56 1940

Miliardarul american David Koch, care a remodelat politicile Republicanilor împreună cu fratele său prin intermediul averii, a anunţat că se va retrage din compania pe care a fondat-o şi din toate organizaţiile politice din care face parte, potrivit Wall Street Journal.

Koch, 78 ani, şi-a redus activităţile după ce a fost internat în spital în 2016, spune fratele său Charles Koch.

„Din păcate aceste probleme nu au fost rezolvate iar sănătatea lui a continuat să se deterioreze”, scrie fratele său într-un memo intern către angajaţi. „Prin urmare, el nu este capabil să fie implicat în business şi în alte activităţi organizaţionale”.

David Koch, 78 ani, a fost pentru mult timp vicepreşedinte al Koch Industries şi un membru activ în politicile Republicanilor, în organizaţii conservatoare şi în grupuri filantropice. La centrul influenţei politice a fraţilor Koch stă reţeaua lor de donatorii ai Republicanilor.

Reţeaua de sponsori politici pe care au dezvoltat-o a plecat de la 12 oameni în 2003 şi a ajuns până la 550 anul acesta. Fiecare participant la conferinţa din Palm Springs, Calif, de anul acesta, a donatorilor pentru Republicani, dă cel puţin 100.000 de dolari pe an. Banii sunt utilizaţi pentru burse şcolare, investiţii în start-up-uri, în instituţii şi în grupuri politice.

Majoritatea operaţiunilor politice sunt conduse prin organizaţia Parteneriatul Americanilor pentru Prosperitate şi Libertate.

James Davis, purtător de cuvânt al organizaţiei, a anunţat în luna ianuarie că astfel de grupuri plănuesc să cheltuiască un total de 400 de milioane de dolari pentru 2017 şi 2018 pentru a ajuta ca Republicani să fie aleşi şi să îşi promoveze politicile specifice, precum comerţul liber sau legislaţia fiscală intrată în vigoare anul trecut.

„David a contribuit enorm la Koch Industries şi la îmbunătăţirea vieţii oamenilor din această ţară”, spune Steve Lombardo, şeful comunicaţiilor în cadrul Koch Industries.

Koch Industries este una dintre cele mai mari corporaţii private din SUA, cu peste 120.000 de angajaţi din 60 de ţări, potrivit companiei.

Corporaţia operează rafinării, producători de şereţele, carpete şi multe alte produse. Koch a fost „necesar în construirea” businessului de tehnologie chimică din cadrul grupului, se arată în scrisoarea fratelui său, Charles Koch.

Lombardo spune că implicarea lui David Koch în activităţi politice şi de business a fost din ce în ce mai limitată în ultimii doi ani. „Ţinând cont de declinul stării sale de sănătate, era timpul să demisioneze”.

Potrivit Bloomberg Billionaires, averea lui David Koch se ridică la 46,9 miliarde de dolari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO