Business Internaţional

Davos 2019: Riscurile abundă, dar liderii mondiali rămân optimişti; România are şi ea un reprezentant

Davos 2019: Riscurile abundă, dar liderii mondiali...

Autor: Catalina Apostoiu

23.01.2019, 00:04 1069

Conflictul comercial dintre SUA şi China, retragerea stimulentelor monetare, încetinirea economiei mondiale, blocajul guvernamental din SUA, ascensiunea populismului, toţi aceşti factori generează alarmă şi pesimism în creştere în rândul investitorilor şi liderilor de business veniţi la Davos, Elveţia. Reuniunea organizată anual de Forumul Economic Mondial este un prilej de întâlnire, discuţii şi dezbateri pentru elita politică, de business, cultură şi ştiinţă mondială. La ediţia de anul acesta este invitată şi o tânără antreprenoare socială din România.

Pesimismul resimţit de liderii celor mai mari companii ale lumii cu privire la perspectivele economiei mondiale a înregistrat o creştere record, relevă un studiu PwC publicat cu ocazia reuniunii Forumului Economic Mondial din Davos, potrivit CNBC.

Astfel, aproape 30% dintre lideri cred că creşterea economiei mondiale va încetini în următoarele 12 luni, de aproximativ şase ori mai mulţi decât anul trecut.

Noile riscuri din acest an sunt reprezentate de conflicte comerciale, Brexit şi schimbările climatice, potrivit preşedintelui PwC, Bob Moritz.

În eventualitatea unei crize, Europa are foarte puţine instrumente rămase pentru a lupta, avertizează CEO-ul multinaţionalei olandeze DSM, Feike Sijbesma.

Ceea ce mă înspăimântă cel mai mult este perspectiva următoarei crize economice, a declarat la Davos şi Ray Dalio, şeful Bridgewater Associates, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume. „Avem limitări ale politicii monetare, dublate de un antagonism politic şi social în creştere“, a avertizat acesta.

„Suntem într-o situaţie mult mai precară în acest an comparativ cu anul trecut“, a declarat cu ocazia aceleiaşi reuniuni Martin Gilbert, co-COE al companiei britanice de investiţii Standard Life Aberdeen.

Potrivit lui John  Studzinski, vicepreşedinte al Pimco, „unul dintre lucrurile pe care nu le-am anticipat anul trecut este faptul că ne aflăm într-o recesiune geopolitică“.

Chiar în prima zi a reuniunii de la Davos, FMI şi-a redus perspectivele de creştere a economiei mondiale şi a subliniat necesitatea luării unor măsuri urgente de către strategi şi guverne pentru soluţionarea problemelor.

Şi totuşi, şefa FMI Christine Lagarde a anunţat că riscurile nu indică încă o recesiune imediată, potrivit business-standard.com. FMI şi-a redus estimările de creştere la nivel mondial pe 2019 şi 2020 la 3,5% şi respectiv 3,6%.

Şi economistul şef al IHS Markit, Nariman Behravesh, se arată optimist. „Este important de remarcat că piaţa de acţiuni nu este un indicator de încredere al recesiunilor, iar probabilitatea unei recesiuni în 2019 rămâne scăzută“.

IHS se aşteaptă ca economia mondială să avanseze cu o rată de 3,0% în 2019 şi de 2,8% în 2020, sub ratele din 2017 şi 2018, dar încă „în trend“.

Cât priveşte economia SUA, preşedintele şi CEO-ul EY Global, Mark Weinberger, arată că dincolo de impasul politic şi nesiguranţa legată de situaţia conflictului comercial, aceasta „nu o duce atât de rău“, potrivit CNBC.

La reuniunea din acest an a WEF participă şi o româncă, Oana Ţoiu, fost secretar de stat în ministerul muncii din România şi iniţiator al competiţiei Future Makers.

Oana Ţoiu este fondator al Social Innovation Solutions, o organizaţie care oferă consultanţă ţi training în inovare socială şi trenduri de viitor, aplicate în afaceri sociale, politici publice şi educaţie antreprenorială.

În România, ea a susţinut desfăşurarea a două competiţii care încurajează şi premiază ideile inovatoare ale tinerilor, Social Impact Award şi Future Makers.

Anterior, Oana Ţoiu a fost unul dintre liderii echipei ce a înfiinţat Masteshukar BuitQ, o întreprindere socială concentrată pe meştesugurile romilor.

Forumul Economic Mondial a promovat-o printre cei şase tineri care schimbă lumea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO