Business Internaţional

De anul viitor ar putea creşte taxele pentru aproximativ 90% dintre americani

De anul viitor ar putea creşte taxele pentru aproximativ 90% dintre americani

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

02.10.2012, 18:42 273

Peste trei luni, în SUA, dacă politicienii din Congres nu reuşesc să ajungă la un conses în privinţa modului în care să fie reduse datoriile şi deficitul bugetar, va intra automat în vigoare un pachet de măsuri care ar duce la creşterea taxelor şi impozitelor pentru 90% dintre americani. Astfel, de anul viitor taxele ar putea creşte cu 500 miliarde dolari sau în medie cu 3.500 de dolari pe gospodărie, potrivit estimărilor Centrului pentru Politici Fiscale din Washington, scrie Thomson Reuters.

Odată cu intrarea în vigoare a acestui pachet de măsuri, cheltuielile guvernamentale se vor reduce pentru a diminua deficitul bugetar. Din această cauză economia americană, cea mai mare la nivel mondial, va intra probabil din nou în recesiune anul viitor.

"Congresmanii ar putea să mai atenueze din impact dacă amână sau abrogă dispoziţiile pachetului sau dacă aprobă alte politici fiscale şi de reducere a cheltuielilor care să stimuleze economia", consideră economiştii Centrului.

Deoarece Congresul şi Casa Albă nu au putut ajunge la un acord pentru a reduce deficitul bugetar cu 1.200 miliarde dolari pe zece ani, guvernul federal va tăia masiv cheltuielile în 2013 şi în anii următori dacă nu se găseşte o rezolvare problemei până la sfârşitul anului.

Politicienii vor încerca să găsească o soluţie după alegerile prezidenţiale şi legislative care vor avea loc pe 6 noiembrie.

Deşi se speculează că membrii Congresului vor prelungi cel puţin câteva dintre scutirile de la plata unei părţi din impozitul pe venit şi după 31 decembrie, se pare că nu există sprijin pentru diminuarea ratei de impozitare a salariilor, chiar dacă anterior democraţii au susţinut această măsură.

"Sper să nu se extindă această măsură", a spus Nancy Pelosi, liderul democratic al Camerei Reprezentanţilor. Ea a adăugat că reducerea acestei rate de impozitare a fost aprobată pentru un an sau doi în vederea stimulării creşterii economiei.

Preşedintele Barack Obama şi Congresul au aprobat anul acesta extinderea măsurii privind reducerea impozitului pe salarii de la 6,2% la 4,2%. Impozitul este plătit de 160 milioane de angajaţi americani. Reducerea ratei de impozitare a venitului le permite salariaţilor să economisească în medie aproximativ 1.000 dolari pe an. Obama susţine că în acest fel puterea de cumpărare creşte, ceea ce stimulează relansarea economiei.

Reducerile impozitelor pe venit, pe câştigurile de capital, dividende şi a altor taxe au fost introduse în 2001 şi 2003 de către preşedintele George W. Bush şi au fost extinse în timpul mandatului lui Obama în 2010, dar nu vor mai fi valabile de anul viitor.

Băncile sunt singurele care beneficiază de pe urma încercării Fed de a stimula relansarea economică

Rezerva Federală (Fed) din SUA a lansat luna trecută cea de-a treia rundă de "relaxare cantitativă (quantitative easing - QE), acest program presupunând achiziţionarea de titluri ipotecare de 40 miliarde dolari în fiecare lună până când piaţa muncii îşi revine sustenabil.

Criticii sunt însă îngrijoraţi că această măsură implică tipărirea unor sume prea mari de bani, ceea ce ar putea duce la accelerarea inflaţiei odată ce dolarii încep să circule în economie, notează CNBC.

Până acum, doar băncile au beneficiat de pe urma infuziei de numerar pe piaţă, acestea utilizând banii mai mult pentru a-şi consolida bilanţurile decât pentru a credita economia.

Charles Evans, preşedintele Rezervei Federale din Chicago, consideră că cea de-a treia etapă de relaxare cantitativă va avea un impact mai mare pentru stimularea creşterii economice decât a avut-o a doua rundă de QE, pentru că vizează piaţa imobiliară şi nu doar simpla achiziţie de titluri de stat.

În plus, Evans susţine că Fed trebuie să menţină acest program până când rata şomajului va scădea sub 7%. Actuala rată a şomajului, de 8,1%, arată că economia încă nu creşte în mod sustenabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO