Business Internaţional

De Brexit scapă cine poate, mai puţin noul „om bolnav al Europei”: Germania ar putea fi ţara care va acoperi gaura financiară lăsată de plecarea Marii Britanii

De Brexit scapă cine poate, mai puţin noul „om bolnav...

Autor: Iulian Tenchiu

03.11.2019, 09:00 6466
Dacă Marea Britanie va părăsi într-un final Uniunea Europeană, atunci Blocul European rămâne fără unul dintre cei mai mari contribuabili ai bugetul său. Pe fondul „divorţului”, din noul buget al UE ar putea dispărea anual 10 miliarde (mld.) dolari. Datorită rezultatelor financiare obţinute în 2018, Germania ar trebui să devină statul care să acopere gaura financiară din acest buget , scrie CNBC.
 
Un stat care dobândeşte acest statut, este în general un stat a cărui contribuţie la bugetul Uniunii este mai mare decât banii pe care îi încasează din partea comunităţii. Germania a contribuit în 2018 cu 13.4 mld. de euro la buget, aceasta fiind cea mai mare sumă de bani virată de un stat european către bugetul Blocului European. Aceste cifre reflectă forţa economică pe care o reprezintă Germania în ciuda problemelor din sectorul manufacturier cu care se confruntă
.
Potrivit rapoartelor şi studiilor publicate în această săptămână pe tema bugetului, contribuţia Germaniei s-ar putea majora de la 15 mld. euro în 2020 la 33 mld. euro în 2027. De asemenea în 2027, Olanda va ajunge să contribuie cu 75% mai mult la bugetul Blocului Comunitar, din cauza „divorţului” dintre UE şi Mare Britanie.
 
Cu toate acestea, Daniel Gros, un economist german şi directorul think tank-ului CEPS, este de părere că Germania nu va putea susţine aceste cifre.
 
„Este greu de crezut că Germania va plăti 33 miliarde de euro către acel buget, pentru că asta ar reprezenta aproape 1% din PIB-ul acestei ţări. Dacă se va contribui cu acea sumă înseamnă că nu se va mai putea cheltui nimic acolo” a declarat Daniel Gros.
 
Bugetul Uniunii Europene este un instrument folosit pentru finanţarea politicilor care privesc fiecare stat european, aici fiind vorba despre politici care variază de la dezvoltarea zonelor rurale la securitate şi promovarea drepturilor omului.
 
Economistul german este de părere că Germania va accepta să plătească în cel mai fericit caz, o treime din suma cu care contribuie Marea Britanie la bugetul european, motiv pentru care „contribuţia germană va creşte de la 13.5 miliarde la 16 miliarde de euro”.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO