Business Internaţional

De ce Andy Jassy, viitorul CEO Amazon, deţine mai multe acţiuni decât orice alt executiv al companiei în afară de Jeff Bezos şi încă nu a ajuns miliardar

Andy Jassy va prelua funcţia de CEO Amazon începând cu T3/2021

Andy Jassy va prelua funcţia de CEO Amazon începând cu T3/2021

Autor: Eduard Ivanovici

17.03.2021, 17:44 3588

Jeff Bezos le-a transmis recent angajaţilor că succesorul său, Andy Jassy, a lucrat în cadrul companiei aproape la fel de mult ca el. Când Jassy s-a alăturat companiei, în 1997, adică la trei ani de la fondare, Amazon era o librărie online cu mai puţin de 300 de angajaţi şi vânzări de 32 de milioane de dolari, scrie Forbes.

Absolvent al Şcolii de Business de la Harvard, Andy Jassy a fost unul dintre cei care au creat ideea din spatele diviziei de cloud computing, Amazon Web Servicies (AWS). Şi-a petrecut 14 ani transformând sectorul în cea mai mare sursă de venit a gigantului american şi a obţinut clienţi precum Netflix, Zoom şi ESPN. Vânzările au ajuns la 45 de miliarde de dolari în 2020, plus 30% faţă de anul precedent. AWS este mult mai profitabil decât divizia de retail, reprezentând 60% din veniturile operaţionale ale Amazon.

Salariul lui Jassy a ajuns la 349.000 de dolari în 2019, însă a primit un număr relativ mic de acţiuni în cadrul Amazon. Viitorul CEO are „doar” 81.500 de acţiuni, în valoare de 275 de milioane de dolari. În plus, deţine 162 de milioane de dolari în cash şi alte investiţii, fapt ce îi oferă o avere netă de aproape 440 de milioane de dolari.

Numerele scot la iveală dificultăţile cu care se confruntă angajaţii care vor să îşi construiască o avere impresionantă, în condiţiile în care Amazon este a patra cea mai valoroasă firmă din lume, cu o capitalizare bursieră de 1,55 trilioane de dolari, mai mult decât Disney, Bank of America şi Mastercard la un loc.

Prin comparaţie, Jeff Bezos – cel mai bogat om din lume – deţine 53 de milioane de acţiuni, sau 11% din companie, fapt ce se traduce printr-o avere netă de 182 de miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Niciunul dintre angajaţii de top ai lui Bezos nu a devenit miliardar prin intermediul acţiunilor Amazon. Jeff Wilke, şeful segmentului de consum, care a lucrat timp de două decenii pentru Amazon şi a fost considerat – pentru o perioadă bună de timp – al doilea cel mai important executiv al companiei, înregistrează o avere netă de 400 de milioane de dolari.

Jeff Blackburn este un alt executiv de top cu un număr relativ mic de acţiuni. El s-a alăturat grupului Seattle în 1998, la un an după ce a ajutat-o să se listeze pe bursă. În 2006, a devenit membru al cercului de consilieri ai CEO-ului şi a condus un număr impresionant de business-uri, incluzând aici Prime Video, Amazon Studios, Amazon Music şi Amazon Advertising. În prezent, Blackburn valorează 345 de milioane de dolari.

Singura persoană care a reuşit să intre în clubul miliardarilor datorită ascensiunii Amazon este fosta soţie a lui Jeff Bezos, MacKenzie Scott. Cei doi s-au căsătorit în 1993, cu un an înainte de înfiinţarea firmei. Antreprenoarea a primit în urma divorţului din 2019 aproape 20 de milioane de acţiuni, devenind a treia cea mai bogată femeie din lume, după Françoise Bettencourt Meyers şi Alice Walton, moştenitoarele L’Oreal şi, respectiv, Walmart. Averea ei ajunge în prezent la 55 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO