Un prim pas important spre oprirea războiului din Ucraina ar fi o încetare a focului în Marea Neagră care să permită tranzitul navelor comerciale. Moscova spune că acest lucru ar fi posibil doar dacă Vestul ridică sancţiunile impuse pe comerţul cu alimente şi îngrăşăminte al Rusiei. În acelaşi timp, presa rusească scrie că nu este exclus un nou val de mobilizări pentru război în Rusia.
Moscova poate crea astfel un precedent în negocierile de pace cu Washingtonul, menţinând totodată presiuni pentru noi concesii. Unde ar putea fi acestea? Poate în relansarea exportului de energie rusească? SUA ar avea motive să accepte, deşi a ajuns un exportator major de gaze naturale lichefiate pentru Uniunea Europeană, la fel şi unele state europene.
UE are ca ţintă 2027 anul în care ar trebui să devină total independentă de gazele naturale ale Rusiei. Cu toate acestea, importurile de gaze ruseşti ale Uniunii au crescut în 2024 cu 18%, în timp ce cererea a stagnat, potrivit think tankului ember. Creşterea se datorează importurilor mai mari ale Italiei, Cehiei şi Franţei. Importurile au continuat să urce anul acesta. Livrările prin gazoductul TurkStream s-au majorat cu 11% în februarie. Cehia este una dintre ţările care s-au remarcat puternic prin angajamentul de a pune capăt dependenţei de energia rusească. În funcţie de cantitate, clasamentul importatorilor de gaze ruseşti (transportate prin conducte sau sub formă de GNL) din 2024 arată astfel: Italia, Ungaria, Franţa, Spania, Austria, Slovacia, Belgia, Cehia, Germania, Bulgaria şi Polonia.
În total, importurile UE de combustibili fosili din Rusia au atins valoarea de 21,9 miliarde euro în 2024, depăşind ajutorul financiar de 18,7 miliarde euro acordat Ucrainei.
Însă exporturile de gaze ruseşti în Europa au ajuns doar o umbră a ceea ce erau înainte ca Rusia să atace Ucraina. Sunt de patru ori mai mici. Unele state europene au făcut eforturi reale pentru a-şi diversifica sursele de energie şi a se îndepărta astfel de Rusia. Altele, cum sunt Ungaria şi Slovacia, au ales să rămână partenerii Rusiei, atrase de discounturile oferite de aceasta pentru gazele vândute. Moscova vinde gaze statelor UE prin conducte şi sub formă de GNL, vapoarele cisternă fiind descărcate în porturi. Dintre gazoducte, singurul rămas funcţional este Turkish Stream, prin care combustibilul ajunge în Bulgaria, Serbia, Ungaria şi mai departe. Sistemul de conducte Yamal, care conectează Rusia de Polonia, a ieşit din ecuaţia gazelor ruseşti, probabil pentru totdeauna, datorită opoziţiei politice poloneze, notează Portfolio.hu.
Trei din cele patru conducte Nord Stream 1 şi 2, care ajung în Germania, sunt nefuncţionale din cauza unor explozii. Ucraina nu mai permite de anul acesta tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul ei. În aceste condiţii, o bună parte din piaţa europeană pare pierdută pentru Rusia. De aceea nu e de mirare că Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze, a anunţat pierderi record şi restructurări masive. Iar pierderi la Gazprom înseamnă pierderi pentru bugetul de stat al Rusiei. Ţara nu poate compensa pentru piaţa europeană cu piaţa internă, unde preţurile sunt foarte mici, şi cea asiatică. Nici măcar dacă măreşte exporturile prin conducta Power of Siberia în China.
De aceea, majorarea exporturilor de GNL ar putea fi ceva vital pentru sectorul de energie rusesc. GNL pot fi vândute oriune poate ajunge vaporul cisternă şi există infrastructură de regazificare. Încărcăturile pot fi trimise acolo unde este cerere şi unde sunt preţuri bune.
Gazprom tatonează deja piaţa în India. Rusia are un proiect foarte important de GNL, Arctic LNG 2, a cărui dezvoltare este întârziată de sancţiunile internaţionale, deşi mai multe companii internaţionale, unele din China, Europa şi Japonia, au cumpărat participaţii acolo. De aceea, negocierile pentru pace în Ucraina dintre Rusia şi SUA pot atinge subiectul relaxării sancţiunilor asupra sectorului energetic rusesc, inclusiv asupra Arctic LNG 2, scrie Portfolio.hu.
Un alt subiect ar putea fi repornirea parţială a Nord Stream, cu intrarea în proiect a investitorilor americani. În acest fel SUA ar putea deţine mai mult control asupra pieţei europene. Concesia Rusiei ar putea fi limitarea, cel puţin pe termen scurt, a exporturilor de energie către China, a cărei dezvoltare tehnologică şi economică America vrea să o frâneze. Nu este un secret că SUA urmăresc dominaţia energetică mondială. De aceea se poate pune întrebarea de ce Washingtonul ar permite o revenire a exporturilor de gaze ruseşti?
Răspunsul stă în împiedicarea integrării economice Rusia-China şi astfel frânarea ascensiunii economice, comerciale şi politice chineze. Miza este păstrarea ordinii mondiale unipolare care funcţionează în beneficiul intereselor americane. Retragerea SUA din diverse organizaţii şi structuri internaţionale nu înseamnă retragerea de pe scena internaţională, ci doar reorganizarea influenţei mondiale, ţinta fiind supremaţia. În energie, pentru UE, SUA au devenit în doar câţiva ani principala sursă de GNL. Preşedintele Donald Trump a promis mai multă activitate pentru producătorii şi exportatorii americani, ceea ce poate însemna dorinţa de expansiune pe pieţe precum cele din Asia.
Dacă reuşeşte să izoleze China de Rusia şi Iran, Washingtonul ar putea încerca să devină furnizor de energie chiar şi pentru piaţa chinezească. Aceasta ar însemna influenţă americană şi acolo, scrie Portfolio.hu. Experţii în energie văd o creştere modestă a consumului de gaze în Europa, de 5-10% în următorul deceniu, pe măsură ce Uniunea îşi dezvoltă energia regenerabilă. Însă cererea este aşteptată să urce masiv în Asia. Concentrarea atenţiei americanilor pe Asia are, astfel, logică, deşi drumul energiei americane este mai lung şi mai scump până acolo decât până în Europa.