Business Internaţional

De ce ar putea determina China direcţia preţurilor petrolului

De ce ar putea determina China direcţia preţurilor...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2016, 19:32 463

De la grotele subterane de pe ţărmurile Mării Galbene la insulele din delta râului Yangtze, guvernul chinez şi-a constituit rezerve de ţiţei pentru cazuri de urgenţă într-o reţea de depozite răspândite în întreaga ţară.

Achiziţiile record realizate în acest an de cel mai mare consumator de energie al lumii au ajutat preţurile petrolului să-şi revină din cel mai puternic declin dintr-o generaţie. Ceea ce va face China în continuare ar putea determina direcţia în care se vor îndrepta preţurile petrolului, scrie Bloomberg.

Problema este că nimeni din afara Chinei nu ştie cu siguranţă ce se va întâmpla. Guvernul chinez refuză să precizeze cât petrol deţine sau când se vor umple rezervoarele. Potrivit Energy Aspects, China îşi va continua probabil achiziţiile, în timp ce potrivit JPMorgan Chase, achiziţiile s-ar putea opri în curând. Diferenţa de opinii echivalează cu aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi, sau mai mult decât ţara asiatică achiziţionează de la Arabia Saudită.

„Amploarea achiziţiilor Chinei poate afecta dramatic preţurile. Totuşi, din moment ce nivelul achiziţiilor va rămâne învăluit în secret, va fi în continuare dificil de estimat care va fi impactul“, spune John Driscoll, strateg la JTD Energy Services.

Din 2009, când şi-a dezvăluit planul de a constitui rezerve echivalând cu 100 de zile de importuri nete, China nu a mai oferit decât detalii sporadice privitoare la rezervele sale strategice de petrol, spre deosebire de SUA, care-şi detaliază stocurile de peste trei decenii.

„Rezervele strategice ale Chinei sunt un mister din cauza lipsei de date comunicate de guvern“, spune Ying Wang, analist al JPMorgan. Banca estimează nivelul de petrol acumulat de China în rezerve calculând cât petrol cumpără şi produce ţara peste ce consumă.

Banca estimează că ţara a acumulat în total aproximativ 400 milioane de barili până la mijlocul anului dintr-o ţintă de 511 milioane de barili. Acest lucru înseamnă că ar putea urma o scădere a importurilor în septembrie, potrivit JPMorgan.

Energy Aspects vede lucrurile diferit. Spaţii comerciale de depozitare pentru alţi 150 milioane de barili vor deveni disponibile până la sfârşitul anului viitor, astfel încât deşi achiziţiile pentru rezerve ar putea încetini, acestea nu vor scădea semnificativ.

Importurile de petrol ale Chinei au atins în medie un nivel fără precedent de 7,5 milioane de barili pe zi până acum în acest an. Achiziţiile, împreună cu suspendările temporare de producţie din Nigeria şi Canada, au contribuit la reechilibrarea ofertei şi cererii de pe piaţă, determinând o creştere de aproape 90% a petrolului Brent în perioada cuprinsă între mijlocul lunii ianuarie şi iunie.

„Chinezii par să îmbrăţişeze conceptul de informaţie asimetrică, potrivit căruia cei care deţin informaţii proprietare au un avantaj critic, strategic asupra celor mai puţin informaţi“, arată Driscoll de la JTD Energy. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO