Business Internaţional

De ce ard Italia, Turcia şi Grecia?

De ce ard  Italia, Turcia şi Grecia?

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2021, 17:17 32160

Italia, Turcia şi Grecia se luptă cu incendii devastatoare declanşate de temperaturile extrem de ridicate pe fondul unor dispute dacă neglijenţa guvernelor nu joacă cumva un rol în întreaga situaţie. Incendiile au distrus terenuri, păduri, locuinţe şi unităţi de cazare. Au ucis oameni.

Pe fondul actualului val de căldură, Italia întâmpină probleme în a aduce sub control incendiile. Pe lângă temperaturile extrem de ridicate, mai există o varietate de motive pentru care incendiile au devenit o problemă atât de mare, scrie Deutsche Welle.

Situaţia este rezultatul unei combinaţii de responsabilităţi politice, birocraţie în protecţia pădurilor şi presupuse activităţi criminale. Potrivit Coldiretti, cea mai mare asociaţie de fermieri din Italia, cel puţin 60% din incendiile din Italia sunt rezultatul unor astfel de activităţi. Scopul ar fi intimidarea fermierilor pentru ca aceştia să-şi vândă pământurile.

Reacţia întârziată faţă de incendii reprezintă de asemenea o problemă majoră. De ani întregi pompierii se plâng că nu pot garanta servicii adecvate din cauza finanţării insuficiente şi a unei crize de angajaţi.

În Turcia, experţii pun consecin­ţele devastatoare ale incendiilor pe seama gestionării greşite a crizei de către guvern şi lipsei de aparate de zbor pentru stingerea incendiilor. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a devenit ţinta unui atac dur al opozanţilor săi în acest context. Guvernul a răspuns cu acuzaţii că aceştia încearcă să submineze statul.

Directorul de comunicare al preşedintelui a acuzat opoziţia că se foloseşte de o campanie social media orchestrată din străinătate pentru a submina statul. Oficialii guvernului au sugerat că incendiile au fost declanşate de sabotori şi au descris apelul pentru ajutor din străinătate drept un complot împotriva guvernului.

Combaterea unor astfel de incendii reprezintă o provocare pentru orice guvern, însă percepţia publicului că oficialii ţării nu fac faţă aduce în minte două cutremure masive care au zguduit Turcia în 1999. Incapacitatea guver­nului de atunci de a soluţiona criza generată de acestea au generat crize economice succesive, iar nemulţu­mirea populaţiei a dus la prăbuşirea acestuia, notează Bloomberg.

Incendiile îl pun pe Erdogan într-o situaţie extrem de dificilă: la trei ani după asumarea de atribuţii executive suplimentare, administraţia sa întâmpină probleme în a gestiona un dezastru natural, deşi unul extrem.

În Grecia, peste 100 de locuinţe şi businessuri au fost serios afectate sau distruse, şi sute de oameni sunt obligaţi să-şi petreacă nopţile în hoteluri folosite drept adăposturi, scrie Euronews. În suburbiile Atenei nu se putea respira.

În 2018, când ţara s-a confruntat cu cele mai puternice incendii din istoria recentă, opoziţia a dat vina pe guvern pentru gestionarea precară a crizei, în timp ce guvernul a acuzat opoziţia că încearcă să profite de situaţie.

În Grecia, peste 100 de locuinţe şi businessuri au fost serios afectate sau distruse şi sute de oameni sunt obligaţi să-şi petreacă nopţile în hoteluri folosite drept adăposturi, scrie Euronews. În suburbiile Atenei nu se putea respira.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO