Business Internaţional

De ce banca centrală a Americii va majora luna aceasta dobânzile

De ce banca centrală a Americii va majora luna aceasta...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.03.2017, 00:03 924
Dacă în urmă cu doar o săptămână pieţele se îndoiau că Rezerva Federală americană va înăspri în martie politica monetară, acum ele consideră că majo­rarea dobânzilor este un pariu sigur, scrie Bloomberg.

Mai mulţi oficiali ai celei mai puternice bănci centrale din lume au vorbit în ultimele zile în favoarea majorării dobânzilor pentru ca vineri chiar preşedinta Fed Janet Yellen să sprijine o astfel de mutare. Aceasta după ce la şedinţa din ianuarie bancherii aveau o atitudine cel mult neutră. De unde o astfel de schimbare? Yellen şi echipa sa ar putea fi încurajaţi de faptul că nimic nu s-a deteriorat în economia americană, iar, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, pers­pectivele internaţionale se îmbunătăţesc încet sau cel puţin nu mai sunt atât de înspăimântătoare ca atunci.

„Aproape că nu există indicator economic care să arate ceva rău în ultimele trei luni“, a spus vineri vicepreşedintele Fed Stanley Fischer. Yellen a explicat că angajările şi inflaţia evoluează în linie cu aşteptările echipei sale. Deşi preţurile nu urcă puternic, ele se îndreaptă lent spre ţinta Fed. Rata şomajului a ajuns la nivelul dorit. Iar creşterea PIB se îndreaptă spre 2%. Pe scurt, economia nu se pregăteşte de ga­lop, dar îşi menţine ritmul. Aceasta vrea Fed să vadă. 

În ceea ce priveşte perspectivele glo­bale, în 2016 spaţiul de manevră al băncii s-a îngustat considerabil din cauza votului britanicilor de a ieşi din UE şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare ale Chinei. Însă anul acesta „perspectiva continuării unei creşteri economice moderate este încurajatoare, mai ales că riscurile din afară par să se fi domolit oarecum“, a explicat Yellen. „Creşterea economiilor străine este pe baze mai solide, iar perspectiva este mai echilibrată ca oricând în ultimii ani“, a precizat un coleg de-al ei.

China „a continuat să crească, iar gestionarea monedei sale este acum mai bine înţeleasă şi a condus la mai puţină volatilitate“, a mai spus Yellen, care a notat şi că negocierile pentru Brexit şi îngrijorările privind integrarea europeană pot continua să creeze riscuri. Însă în Europa „revenirea s-a dovedit a fi din ce în ce mai rezistentă“, a afirmat Lael Brainard, membru în boardul guvernatorilor Fed.

Înflaţia din zona euro accelerează, iar rata şomajului din regiune se menţine la cel mai redus nivel din mai 2009, de 9,6%.

Economia merge cu toate motoarele turate şi din acest punct de vedere zona euro se bucură de cea mai bună perioadă de după criza datoriilor suverane, potrivit IHS Markit. În plus, sprijinul pentru moneda euro a revenit la maximele istorice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO