Relaţiile dintre BCE şi Bundesbank („Buba“) sunt foarte tensionate în această perioadă. Preşedintele Buba, Jens Weidmann, nu scapă nicio ocazie de a enumera toate motivele pentru care consideră greşită politica de relaxare cantitativă a BCE. Însă de această dată cele două bănci centrale sunt angajate într-un alt fel de bătălie, una pentru bancnota de 500 de euro.
În acest război declarat contra finanţării terorismului şi fraudelor de top felul, BCE vrea să elimine bancnota cu cea mai mare valoare din zona euro şi este sprijinită în special de ministerul francez de finanţe.
În schimb, Bundesbank susţine necesitatea existenţei bancnotei, Carl-Ludwig Thiele, membru al boardului Bundesbank, luând apărarea acesteia în numele libertăţii. Ofensiva Bundesbank nu este una surprinzătoare având în vedere că bancnota de 500 de euro a fost creată în 2002 pentru a nu perturba obiceiul cetăţenilor republicii federale de a utiliza bancnota de 1.000 de mărci, adică 500 de euro. Chiar dacă este în creştere, utilizarea cardurilor de plată este mai limitată în Germania decât în alte ţări ale zonei euro.
Nemţii iubesc cash-ul, iar banca centrală le apără în mod logic interesul. Însă, de această dată, Buba şi ministrul finanţelor Wolfgang Schaeuble nu sunt pe aceeaşi lungime de undă.
Fost ministru de interne, Schaeuble este foarte sensibil la probleme de finanţare a crimei organizate şi terorismului. Acesta se pronunţă în favoarea eliminării bancnotei de 500 de euro şi pentru instituirea unei limite de 5.000 de euro pentru tranzacţiile cash. Însă Bundesbank are poate un alt obiectiv.
În contextul actual, al ratelor negative, cash-ul are o valoare specială. Până acum, ratele negative nu au fost trecute asupra clienţilor băncilor. Însă dacă BCE va merge şi mai departe, acest lucru s-ar putea întâmpla şi nu ar fi văzut cu ochi răi de BCE, care încearcă să pună în mişcare economiile stagnante pentru a impulsiona creşterea.
Bundesbank, însă, nu este de aceeaşi părere. Aceasta vrea, şi este rolul său, să apere deponenţii germani, dar şi băncile germane. Dacă depozitele ar fi taxate, acest lucru riscă să fragilizeze sectorul bancar german.
Or, banca centrală germană consideră cash-ul şi existenţa bancnotelor de valoare ridicată drept un element descurajant pentru BCE.
Dacă economisirea este taxată, deţinerea unor astfel de bancnote ar putea deveni de interes pentru deponenţi.
Bancnotele de valoare mare permit stocarea de fonduri într-o manieră mai practică. Cu alte cuvinte, bancnotele de 500 de euro reprezintă un mijloc de a evita mai uşor ratele negative care ar putea lovi economisirea, iar acestea reduc considerabil costul deţinerii de cash. Acestea sunt astfel un potenţial inamic al politicii BCE. Şi deci un aliat al Bundesbank.
Atâta timp cât vor exista, bancnotele de 500 vor descuraja BCE să-şi ducă mai departe politica ratelor negative. Pentru că, dacă deponenţii decid să stocheze bancnote, BCE nu va fi reuşit să favorizeze o mai bună circulaţie financiară şi, în plus, va fi fragilizat băncile.
Pe scurt, BCE are tot interesul să limiteze bancnotele de valoare mare la 200 de euro.
Bundesbank nu vrea astfel să se lipsească de o armă cum este bancnota de 500 de euro pentru a se opune politicii BCE dacă aceasta ar deveni incontrolabilă.