Business Internaţional

De ce Germania chiar trebuie să cheltuiască mai mult

De ce Germania chiar trebuie să cheltuiască mai mult

Autor: Bogdan Cojocaru

27.05.2019, 00:04 202
Cine a condus dinspre Wiesbaden spre Frankfurt n-are cum să nu fie înghiţit de blocajele deja tradiţionale de pe o mare parte din această rută. Iar dacă se grăbeşte undeva, i-ar fi greu să-şi anunţe întârzierea din cauza notoriei „Funkloch“, absenţa semnalului pentru telefonul mobil într-unul dintre centrele economice ale Germaniei, regiunea Rin-Main, scrie pentru Financial Times Sylvain Broyer, economist-şef pentru pieţele emergente la S&P Global Ratings.

Astfel, se poate găsi cu uşurinţă adevărul în argumentul că Germania, cea mai mare economie europeană, trebuie să-şi îmbunătăţească infrastructura. Din punctul de vedere al unui ecomomist, continuă Broyer, aşa-numita „regulă de aur a acumulării de capital“ cere ca Germania să majoreze investiţiile publice în economie. Potrivit regulii, capitalul ar trebui să crească proporţional cu PIB-ul şi populaţia. Investiţiile publice sunt investiţii pe termen lung şi, în mo­mentul de faţă banii sunt gratis: yieldurile obligaţiunilor guvernamentale sunt zero sau chiar negative până la zece ani.

Astfel, dacă Germania ar vrea să cheltuiască mai mult, împrumutând mai mult capital de pe pieţe, investitorii ar plăti Berlinului pentru privilegiul de a-i da bani. Totuşi, ceea ce pare a fi „un câştig rapid“ pentru politica fiscală şi pentru economie merită o cercetare mai în profunzime.

Regula economică mai sus menţionată sugerează că investiţiile dintr-o ţară ar trebui să se dezvolte proporţional cu activitatea economică şi cu demografia. Însă economia germană, cu un surplus de cont curent uriaş, nu este pe o astfel de cale. Creşterea medie a capitalului per capita a fost zero în ultimii cinci ani, în timp ce migraţia netă a contribuit la creşterea puternică a populaţiei. Astfel, potrivit acestui principiu, Germania are un deficit de acumulare de capital de 50 de miliarde de euro pe an, sau de 1,7% din PIB.

Regulile bugetare cer ca Germania să nu mai acumuleze datorii. Iar utilizarea de capacitate ridicată din sectorul construcţiilor sugerează că investiţii suplimentare substanţiale pot supraîncălzi economia. Însă acestea nu sunt motive decisive pentru întârzierea investiţiilor care să majoreze capacitatea viitoare şi să înlăture actualele dopuri. Investiţii adiţionale fără costuri ar respecta regulile bugerare reducând costurile serviciului datoriei, raportate la PIB. În plus, multe studii atrag atenţia asupra deficitului de investiţii în economia Germană. Cele mai multe din aceste studii au observat că infrastructura publică nu este bine întreţinută, mai ales de către autorităţile locale cu cele mai mici bugete. De asemenea,  dezvoltarea infrastructurii digitale a Germaniei este întârziată în raport cu alte ţări europene. Creşterea investiţiilor publice ar majora substanţial cererea şi inflaţia. Investiţiile publice mai mari ar ajuta la deblocarea investiţiilor din sectorul privat: pentru prima dată într-un sfert de secol investiţiile productive raportate la PIB sunt mai mari în Franţa şi Spania dec‚t în Germania. O spirală pozitivă a investiţiilor publice şi private ar îngusta surplusul de cont curent al Germaniei, din care o treime provine din rezervele de bani prea mari din sectorul corporativ. Ca un beneficiu secundar, unele dintre aceste investiţii s-ar putea să se reverse asupra restului Europei şi să se reverse pozitiv înapoi în Germania, ajut‚nd la accelerarea economică în zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO