Business Internaţional

De ce, într-o lume inflaţionistă, veştile economice bune nu sunt neapărat atât de bune

Martin Wolf

Martin Wolf

Autor: Catalina Apostoiu

02.02.2023, 00:05 888

A venit oare vremea ca înăsprirea politicii monetare să fie încetinită, sau chiar inversată, se întreabă Martin Wolf, editorialist al Financial Times.

Pieţele se comportă cu siguranţă ca şi când zilele scumpirii creditului sunt numărate şi ar putea chiar avea dreptate. Însă, cu cât economiile sunt mai puternice, cu atât creşte teama băncilor centrale că inflaţia nu va reveni la 2% şi cu atât cresc şansele ca politica monetară să fie înăsprită în continuare.

Putem spera că eco­no­miile vor fi solide, politica monetară va fi rela­xată, iar inflaţia va dispărea, toate în acelaşi timp. Însă această cea mai bună din toate lumile posibile nu este de departe cea mai probabilă, în opinia lui Martin Wolf.

Ultimul raport al FMI confirmă perspectivele mai optimiste privitoa­re la economia mondială. Riscurile majore s-au moderat din octombrie 2022, se arată în raport.

Unii ar putea argumenta că riscu­rile la adresa creşterii în ţările cu ve­ni­turi ridicate sunt subestimate: con­sumatorii şi-ar putea restrânge chel­tu­ielile odată cu secarea susţinerii din pandemie. Riscul opus însă este ca soliditatea economiilor să stea în calea unei scăderi suficient de rapide a inflaţiei către ţintă, scrie Wolf.

Băncile centrale sunt în faţa unei dileme: au acţionat suficient pentru a atinge ţinta de inflaţie şi ancora aş­tep­tările inflaţioniste? Aceste bănci ar putea aştepta, pentru a vedea cât de slăbite le-au devenit economiile.

Că economia mondială pare pu­ţin mai puternică decât se anticipase cu doar puţină vreme în urmă este cu siguranţă un lucru bun, însă pentru băncile centrale şi investitori acest lucru creează dificultăţi.

Având în vedere nesiguranţa, o poziţie de expectativă este acum adecvată, în opinia editorialistului FT. Esenţial însă este că într-o lume inflaţionistă veştile bune legate de ac­tivitatea economică nu sunt neapărat veşti bune pentru politica monetară şi pentru activitatea ulterioară, scrie acesta.

Rapoarte bune privind situaţia de pe piaţa muncii, date robuste din sectorul manufacturier, cheltuieli în continuare solide de consum. De fie­care dată când America anunţă că economia îi este puternică, Wall Street-ul se sperie. De ce?

„Răspunsul scurt este că pe mă­sură ce economia continuă să avan­seze, în special pe frontul pieţei mun­cii, cresc şi presiunile asupra băncii centrale americane de a majora do­bânzile“, explică John Leer, econo­mist-şef la Morning Consult, pentru CNN.

Datele economice solide înseamnă că majorările Fed-ului nu au probabil efectul pe care ar trebui să-l aibă, iar banca ar putea fi nevoită să majoreze dobânzile pe o perioadă mai lungă pentru a încetini economia şi a tempera creşterea inflaţiei. Majorările de dobânzi sunt veşti rele pentru acţiuni pentru că erodează profiturile companiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO