Business Internaţional

De ce îşi investighează Australia propriile bănci, care sunt unele dintre cele mai profitabile din lume?

De ce îşi investighează Australia propriile bănci,...

Autor: Răzvan Botea

10.03.2018, 10:33 234

Finanţele constituie cea mai mare industrie a Australiei, iar băncile sale sunt printre cele mai profitabile din lume. Acum cea mai mare organizaţie australiană de anchetă publică examinează abaterile băncilor şi ale instituţiilor financiare ale naţiunii, scrie BBC.

Comisia regală se înfiinţează după 10 ani de scandaluri care au zguduit sectorul bancar.

Cele mai mari 4 bănci ale Australiei deţin 80% din piaţă: Commonwealth Bank (CBA), ANZ, Banca Naţionala a Australiei (NAB) şi Westpac.

Un raport recent, finanţat de guvern, arată că sectorul este „fără îndoială puternic”, însă au fost criticate transparenţa şi nivelul de competivitate ale acestuia.

Toate cele 4 bănci se confruntă cu acuzaţii de abateri: consiliere financiară care a încurajat asumarea riscurilor. Clienţii CBA au pierdut milioane de dolari datorită faptului că au primit sfaturi inadecvate de la consilierii financiari.

Aproximativ 20 din bancherii de la NAB au fost demişi după ce au emis credite ipotecare bazate pe documentaţie incorectă sau incompletă. Toate cele 4 bănci au fost acuzate că au manipulat valoarea dobânzii de referinţă.

Au mai fost formulate acuzaţii de încălcare a legilor care previn spălarea de bani: CBA a recunoscut că a raportat cu întârziere 53.000 de tranzacţii suspecte la bancomatele sale.

Analiştii estimează că băncile australiene au plătit mai mult de 780 mil. dolari în penalităţi şi compensaţii de la criza financiară din 2008 încoace. În ciuda acestui fapt, giganţii din domeniul bancar au continuat să aibă profituri foarte mari, câteodată la un nivel record.

Momentul anchetei a venit datorită dezbaterilor publice despre faptul că băncile pun profitul şi acţionarii mai presus de clienţi. Primul ministru Malcolm Turnbull s-a opus iniţial anchetei, însă în decembrie anul trecut a decis că este necesară o investigaţie pentru restaurarea încrederii în acest sector.

Acesta a precizat că activităţile comisiei regale se vor întinde asupra întregii industriei financiare. Cele mai mari bănci salută această iniţiativă, văzând-o ca pe o cale să oprească „incertitudinile politice”.

Comisia de anchetă poate face recomandări sau poate aplica amenzi dacă se vor găsi practici ilegale.

Cea mai recentă comisie regală de anchetă a investigat cazuri de abuzuri sexuale şi pedofilie şi şi-a desfăşurat activitatea timp de 4 ani.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO