• Leu / EUR4.7284
  • Leu / GBP5.1609
  • Leu / USD4.2575
Business Internaţional

De ce îşi repatriază băncile centrale aurul şi unde îl ţin

De ce îşi repatriază băncile centrale aurul şi unde îl ţin

Autor: Bogdan Cojocaru

28 feb 2019 1917

În primăvara anului trecut, guvernul de la Budapesta a anunţat aducerea în ţară a trei tone de aur de la Londra. Banca centrală maghiară a explicat atunci că repatrierea metalului preţios, în valoare de 130 de milioane de dolari, va „întări încrederea pieţelor în Ungaria“. Aurul reprezenta atunci aproximativ 0,5% din rezervele naţionale ale Ungariei.

Măsuri pentru repatriere a luat şi Germania. Tot atunci, directorul executiv al băncii centrale maghiare Palotai Daniel a spus că instituţia sa a decis să se adapteze la tendinţele internaţionale atunci când a hotărât să aducă acasă rezerva de aur a ţării, potrivit lui Palotai Daniel, director executiv al băncii, citat de Portfolio.

Aurul este considerat a fi un activ capabil să menţină încrederea în contextul unor condiţii de piaţă extreme sau tensiuni geopolitice, potrivit oficialului ungar. În 1946, rezerva de aur a Ungariei se situa la aproximativ 31 de tone. În anii următori, nivelul mediu a fost de aproximativ 65-70 de tone.

În prezent, valoarea rezervelor de aur se situează la aproximativ 130 milioane de dolari. Stocul de aur al ţării este amplasat în acest moment într-un container de securitate adecvat pentru stocarea sa, a declarat Daniel. În 2017, graba cu care banca centrală a Germaniei îşi repatria aurul a readus la viaţă speculaţii care până nu demult puteau fi considerate de domeniul fantasticului.

Cea mai înfricoşătoare este că Berlinul se pregătea de sfârşitul zonei euro. Se vorbea şi de neîncredere în Rezerva Federală americană. Din poveste nu lipseşte nici propaganda rusă. Varianta oficială este că Bundesbank a adus aurul acasă, din SUA (de unde Trump alimentează un val de populism risca să schimbe radical ordinea politică din Europa) şi din Franţa (unde Marine le Pen, liderul unui partid xenofob şi antieuro, evolua bine în cursa pentru preşedinţie) pentru a consolida încrederea publicului.

Transferate în timpul Războiului Rece în străinătate în locuri sigure, unde Moscova nu putea ajunge, rezerve de aur de 3.378 de tone, în valoare de 120 de miliarde de euro, au devenit simbolul ascensiunii economice a Germaniei şi un garant al stabilităţii, notează Reuters. În acele vremuri, 98% din rezervele de metal preţios erau protejate în străinătate.Dar, cum Europa merge din criză în criză, publicul german ar vrea să-şi vadă aurul acasă.

Unii spun că aceaste rezerve de aur, pe locul doi ca mărime în lume, ar putea fi de folos în crearea unui nou sistem monetar bazat pe o nouă marcă germană dacă zona euro este distrusă.

În 2014, banca centrală a Olandei a repatriat 122 de tone de aur din SUA, reprezentând 20% din rezervele sale totale, motivând mişcarea prin dorinţa de a-şi repartiza „într-un mod mai echilibrat” deţinerile de aur şi pentru a spori încrederea oamenilor.

 
 
 
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7284
Diferență: 0,0212
Ieri: 4.7274
Azi: 4.2575
Diferență: -0,1899
Ieri: 4.2656
Azi: 5.1609
Diferență: -0,4264
Ieri: 5.1830
Azi: 4.3494
Diferență: -0,0276
Ieri: 4.3506