Business Internaţional

De ce nu vrea, sau nu poate, Germania să-şi repornească reactoarele nucleare?

De ce nu vrea, sau nu poate, Germania să-şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.04.2022, 00:05 9827

Războiul din Ucraina, în timpul căruia forţele ruse au atacat o centrală nucleară în funcţiune şi a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a centralei inactive de la Cernobîl, a evidenţiat şi unele dintre riscurile externe la care este expusă energia nucleară.

Pare o întrebare potrivită momen­tului, scrie Financial Times. Având în vedere că sancţiunile împotriva Rusiei ar putea perturba aprovizio­narea cu energie a Germaniei, de ce, a întrebat deputatul Marc Bernhard, Berlinul n-ar putea ca pur şi simplu să-şi repornească centralele nucleare puse pe pauză?

„Dacă reactivăm cele trei centrale care au fost oprite în decembrie anul trecut, ele ar putea, împreună cu cele trei care încă funcţionează, să înlocuiască tot cărbunele pe care îl importăm din Rusia sau 30% din gazul rusesc“, i-a spus deputatul Alternativei pentru Germania lui Olaf Scholz, cancelarul german. Scholz i-a dat o replică scurtă. „Dacă lumea ar fi atât de simplă pe cât s-ar înţelege din întrebarea ta, am duce o viaţă foarte bună“, a spus el.

Cu toate acestea, Bernhard este de­parte de a fi singurul care a ridicat pro­blema. Germania a decis să renunţe treptat la energia nucleară după dezastrul de la Fukushima din Ja­ponia din 2011, iar ultimele reac­toare urma să fie oprite la sfâr­şitul acestui an. Dar, în condiţiile în care sancţiunile UE sunt acum im­puse asupra cărbunelui importat din Rusia şi unii cer un embargo asupra pe­trolului şi gazelor ruseşti, există ape­luri din ce în ce mai puternice pentru ca golul energetic rezultat să fie umplut cu energie nucleară. Guvernul german spune că nu îşi va schimba poziţia. Invocă motive teh­nice, dar cel mai puternic argument ar putea fi politic, mai ales pentru Verzi, care controlează ministerul eco­no­miei.

„Ar fi o sinucidere pentru Verzi să spună că ne-am înşelat în privinţa energiei nucleare“, a spus Thomas O’Donnell, un analist energetic şi fizician nuclear din Germania.

„Deci sunt forţaţi să continue cu vechiul plan de luptă.“ Oricât de atractivă ar părea ideea pentru susţinătorii săi, miniştrii şi analiştii cred că revenirea la energia nucleară este complicată.

Ar putea o repornire a reactoarelor nucleare să rezolve criza energetică care se profilează în Germania? Dependenţa ridicată a ţării de gazul rusesc este deosebit de mare în producerea de căldură şi în industrie. Energia nucleară nu are niciun rol nicăieri acolo. Cele trei centrale care sunt încă în funcţiune î Isar 2, Emsland şi†Neckarwestheim 2 î nu contribuie prea mult la bilanţul energetic al Germaniei: au o capacitate instalată de doar 4,3 gigawaţi şi furnizează în medie aproximativ 30 terawaţi-oră pe an î doar 5% din producţia totală de energie electrică a Germaniei. ÑExistă c‚teva ferme eoliene individuale pe planşa de proiectare care au o capacitate mai mare de 4,3 GW“, a spus un oficial.  Dar care sunt dificultăţile legale ale prelungirii duratei de viaţă a reactoarelor? Orice decizie ar necesita o nouă evaluare cuprinzătoare a riscurilor şi, potrivit guvernului, riscurile asociate cu energia nucleară au crescut - dovezi fiind pericolului reprezentat de atacurile cibernetice pentru infrastructura critică. Războiul din Ucraina, în timpul căruia forţele ruse au atacat o centrală nucleară în funcţiune şi a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a centralei inactive de la Cernobîl, a evidenţiat şi unele dintre riscurile externe la care este expusă energia nucleară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO