Business Internaţional

De ce o ştire greşită poate da peste cap lira turcească

De ce o ştire greşită poate da peste cap lira turcească

Autor: Bogdan Cojocaru

17.01.2017, 00:04 1009
Când televiziunea de stat din Turcia TRT a difuzat ştirea greşită că unul dintre consilierii principali ai preşe­dintelui Recep Tayyip Erdogan a cerut majorarea dobânzilor de politică monetară, lira turcească s-a apreciat rapid în raport cu dolarul.

Însă a pierdut tot ce a câştigat în câteva minute după ce s-a clarificat că Bulent Ge­dikli a cerut, de fapt, exact opusul. Lira a pierdut în acea zi până la 0,8% din valoare, scrie Bloomberg. 

Erdogan, un adept convins al dobânzilor mici pentru că doar acestea îi ajută economia, le-a cerut săptă­mâna tre­cută, din nou, turcilor „o mobilizare naţională“ pentru apărarea lirei, moneda cu una dintre cele mai slabe evoluţii din lume. El le mai spune turcilor că lupta lor este una contra speculatorilor şi a teroriştilor fi­nan­ciari şi economici. Aceşti terorişti au şi chip. Ziarul guvernamental Yeni Safak scrie că Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a încercat să sub­mineze economia retrăgând înainte de termen credite date companiilor turceşti. „Toată lumea vede deja şi ştie că atacurile la adresa Turciei au şi un aspect economic. Nu este nicio diferenţă între un terorist care are o armă sau o bombă în mâini şi un terorist care are dolari, euro sau dobânzi. Scopul este să aducă Turcia în genunchi, să preia con­trolul Turciei şi să ţină Turcia departe de obiec­tivele sale. Ei folosesc cursul de schimb valutar ca armă“, a spus Erdogan.

Nimeni nu neagă că există atacuri speculative. Cel mai celebru este cel al investitorului George Soros contra lirei sterline. Soros a câştigat de fapt un pariu contra unor politici nesustenabile ale Băncii Angliei. El nu a pariat astfel pentru că a pus gând rău lirei sterline, ci pentru că era convins că până la urmă politicile băncii centrale vor eşua. Speculaţiile sunt un simptom şi nu o cauză a slăbiciunii economice, după cum scrie Forbes. Lira cade pentru că nu mai există încredere în moneda turcească.

În efortul de a-şi consolida pu­te­rea, Erdogan a îndepărtat din admi­nis­traţie pe oricine putea fi considerat oponent politic. Tensiunile sociale sunt mari. Acum Turcia este lovită şi de atacuri teroriste, din cauza cărora turismul are de suferit. Rata şomajului este la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 11,8% (în octombrie), aceasta potrivit celor mai recente date oficiale.  Economia a scăzut cu 1,8% în al treilea trimestru, în condiţiile în care s-au diminuat exporturile şi cheltu­ielile consu­matorilor, notează AFP.

Doi oficiali au avertizat că inflaţia ar putea ajunge la ritmuri de două cifre în primul trimestru, pentru prima dată în ultima jumătate de deceniu, din cauza devalorizării lirei. Moneda s-a depreciat cu aproximativ 10% de la începutul acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO