Business Internaţional

De ce s-a închis resortul de ski preferat al lui James Bond din Elveţia

De ce s-a închis resortul de ski preferat al lui James...

Autor: Răzvan Botea

09.04.2018, 02:54 912

Resortul de ski  elveţian Crans-Montana, unde Roger Moore, actorul care l-a interpretat pe James Bond, a trăit câteva zeci de ani, a fost închis, scrie Bloomberg.

Acesta este victima unei dispute financiare care vine cu câteva săptămâni înaintea votului pentru a finanţa o licitaţie locală pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2026.

Philippe Magistretti, preşedintele operatorului de ascensoare de la Crans-Montana a acuzat oraşul pe internet marţi, autorităţile refuzând să finanţeze cu 800.000 de franci elveţieni ( 680.000 de euro) proiecte nu foarte profitabile  precum curse de ski la Cupa Mondială care forţează resortul să închidă ascensoarele pentru turişti.

Ironia face că în această săptămână a nins şi s-a mai aşternut un strat de 20 de cm de zăpadă, acesta ajungând până la 4 metri grosime.

Autorităţile din oraşul cu 11.000 de locuitori au continuat să pună întrebări, chiar şi după ce alte două comunităţi elveţiene, Icogne şi Lens, şi-au dat acordul pentru finanţare, scrie Magistretti.

„Aceasta este o insultă la adresa principalului investitor (miliardarul ceh Radovan Vitek – n. red.), care a salvat staţiunea şi comunitatea Crans-Montana”, a scris acesta.

Magistretti spune că acest fapt l-a lăsat fără altă opţiune, în afara de a închide lifturile.

„Ne întrebăm de ce a luat această decizie care nu are niciun fel de sens economic şi afectează nu numai imaginea resortului, ci şi interesele financiare ale companiei”,  au spus oficialii oraşului.

Acest conflict vine într-un moment important, deoarce pe 10 iunie se va organiza un referendum în baza căruia se va decide dacă se va susţine licitaţia capitalei cantonului Valais, Sion, de a găzdui Jocurile Olimpice din 2026. Organizatorii elveţieni plănuiesc ca o parte din evenimentele din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă să se desfăşoare în Crans-Montana, în cazul în care licitaţia va fi susţinută.

Romaine Jean, un purtător de cuvânt al licitaţiei Sion 2026 spune că acest conflict nu va afecta licitaţia şi că muntele din Crans-Montana a găzduit în martie o cursă de ski feminin din cadrul Campionatului Mondial care a atras 17.000 de turişti.

Roland Schegg, profesor de turism la Universitatea de Ştiinţe Aplicate a Elveţiei de Vest afirmă că este greu de spus care vor fi efectele disputei în privinţa referendumului din iunie, însă acestea nu au cum să fie pozitive.

„Problema cu siguranţă nu este un punct în plus pentru dosarul licitaţiei pentru Jocurile Olimpice”, spune acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO