Business Internaţional

De ce se retrage fondul de 1.000 de miliarde de dolari din piaţa imobiliară: Norvegienii au decis că e momentul să nu-şi mai susţină pariul de 25 mld. dolari

De ce se retrage fondul de 1.000 de miliarde de dolari...

Autor: Alex Ciutacu

08.02.2019, 12:38 5406

După ce au obţinut randamente totale de circa 25 miliarde dolari din investiţia în proprietăţi scumpe în Londra, New York, Paris şi alte oraşe globale, Fondul Suveran al Norvegiei a decis să îşi domolească apetitul pentru tranzacţiile din piaţa imobiliară, potrivit Bloomberg.

Fondul de peste 1.000 miliarde dolari se va concentra în schimb pe investiţii în companii listate din sectorul imobiliar, ca parte a unui plan de reducere a costurilor şi de simplificare a interacţiunii cu piaţa imobiliară.

Norvegienii plănuiesc să reducă ponderea imobiliarelor în portofoliu la 3-5% faţă de 7% în prezent.

În timp ce fondul nu a anunţat nimic legat de vânzarea proprietăţilor deţinute în prezent, dispariţia unui astfel de cumpărător gigant îşi va face simţite efectele asupra pieţei imobiliare globale.

Decizia reprezintă o schimbare destul de bruscă pentru investiorul instituţional – format pe baza veniturilor din petrol ale Norvegiei pentru a proteja pensiile următoarelor generaţii.

Fondul Suveran al Norvegiei a început să investească mai mult în imobiliare în 2011, însă politica principală de funcţionare, aceea de a menţine costurile şi riscurile reduse, forţează acum instituţia să îşi regândească abordarea.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO