Business Internaţional

De ce suferă forintul ungar cea mai pronunţată depreciere din rândul monedelor din Europa Centrală şi de Est

De ce suferă forintul ungar cea mai pronunţată...

Autor: Catalina Apostoiu

15.03.2022, 23:21 14702

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, moneda ungară a intrat într-o cădere liberă. În timp ce şi alte ţări din regiune se confruntă cu de­pre­cieri brutale ale monedelor locale, doar moneda rusească a pierdut mai mult din valoare în comparaţie cu forintul ungar, chiar şi moneda ucraineană reuşind o performanţă mai bună, scrie Hungary Today.

Analiştii cred că principalul motiv pentru declinul extrem al forintului are legătură cu pro­ximitatea Ungariei de zona de conflict şi cu dependenţa ridicată a acestei ţări de energia rusească.

Deprecierea puternică şi rapidă a monedei ungare se datorează mai multor factori, dintre care cel mai important, bineînţeles, are legătură cu invazia Ucrainei de către Rusia.

Mediul economic imprevizibil creat de război determină de obicei investitorii să-şi direcţioneze banii către active mai sigure. Prin urmare, aceştia tind să renunţe la monede şi active din ţările mai mici, mai vulne­ra­bile şi să cumpere unele mai sigure, ca dolarul american sau francul elveţian. Cererea diminuată de monede din ţări mai slabe ca cea a Ungariei duce la scăderea valorii monedelor respective.

Un alt factor important este faptul că războiul se desfăşoară într-o ţară vecină a Ungariei şi în plus expunerea acestei ţări faţă de Rusia şi Ucraina este considerabilă. Deşi numai 3,6% din exporturile Ungariei merg către Ucraina şi Rusia, Ungaria este printre cele mai dependente ţări de Rusia din UE când vine vorba de importul de gaze şi energie nucleară, ceea ce sporeşte vigilenţa jucătorilor de pe piaţă cu privire la această ţară.

Posibilitatea ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie extinse către sectorul energetic provoacă de asemenea temeri. În plus, unii cred că „jocul politic dublu“ dintre Moscova şi Bruxelles ar putea avea un rol în deprecierea puternică a forintului.

În contextul războiului, companiile şi investitorii străini ar putea deveni reticenţi în a opera în regiune, iar războiul şi sancţiunile ar putea afecta creşterea regiunii. Scăderea infuxurilor de capital riscă astfel să amplifice presiunile asupra cursului de schimb.

Unii analişti sugerează de asemenea că short-sellerii au devenit activi pe piaţa forintului, pariind pe deprecierea în continuare a acestuia.

Guvernul Ungariei dă vina pe sancţiunile occidentale, şi nu pe război, pentru deprecierea severă a forintului. În plus, consilierul economic al premierului ungar Marton Nagy atrage atenţia asupra speculatorilor, în condiţiile în care, arată acesta, deţinerile de obligaţiuni locale de către străini nu au scăzut, deci încrederea investitorilor nu s-a diminuat.

Guvernul şi banca centrală monitorizează constant evoluţiile, acestea urmând probabil să analizeze un plan de acţiune pentru a se proteja de noi efecte negative dacă va fi necesar, a anunţat Nagy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO