Business Internaţional

De ce vrea Putin o criză în Ucraina?

De ce vrea Putin o criză în Ucraina?

Autor: Catalina Apostoiu

07.04.2021, 00:05 2262

Rusia a început deodată să se pregătească pentru un război în toată regula în Ucraina, dar care este cu adevărat obiectivul preşedintelui Vladimir Putin?

„Se va întâmpla sau nu? Vom ve­dea. Cei din Occident nu ştiu ce să facă în această privinţă“. Aşa rezuma situa­ţia recent Pavel Felgenhauer, ex­pert rus în securitate, scrie EUObserver.

Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: „Puneţi această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună la începutul lunii mai, totul va fi pregătit“, a declarat Felgenhauer.

Comentariile acestuia vin după ce Putin a început dintr-o dată să strângă trupe la graniţa ucraineană săptămâna trecută. Manevrele vin pe fondul unei creşteri a violenţelor în estul Ucrainei, creând pretexte pentru intervenţie. Acestea au stârnit de asemenea semnale de alarmă în Bruxelles.

„UE trebuie să rămână vigilentă, să fie pregătită să acţioneze şi să-şi ajute partenerii (Ucraina)“, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

„Mă tem că ceva rău este pe cale să se întâmple“, a adăugat un diplomat UE.

Kremlinul nu a vorbit prea mult despre motivele din spatele acestei mobilizăi. „Pentru mine, tăcerea Rusiei este destul de înfricoşătoare şi elocventă“, a declarat un ofiţer de securitate dintr-o ţară parteneră a NATO.

Potrivit ambasadorului ucrai­nean la UE, Mykola Tochytskyi, ceea ce Putin îşi doreşte cu adevărat este să recucerească Ucraina. „Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina. Este visul lui Putin“, potrivit acestuia.

Lăsând scenariile de coşmar deoparte, este posibil ca Putin să încerce pur şi simplu să sperie Europa şi Ucraina pentru a obţine concesii mai mici deocamdată. Acesta ar putea încerca de asemenea să testeze noua administraţie ame­ricană.

Situaţia riscă să facă soarta activiştilor ruşi din opoziţie, ca Aleksei Navalnîi, mai puţin impor­tantă.

UE a impus sancţiuni împotriva unui număr însemnat de oficiali ruşi, restricţionând în acelaşi timp afacerile cu bănci şi firme de energie din Rusia.

Însă ultimele sancţiuni europene legate de Navalnîi par neînsemnate în raport cu ameninţarea cu război a Rusiei, a declarat Kostiantyn Yelisieiev, fost consilier prezidenţial ucrainean, pentru EUObserver.

O ameninţare cu blocarea gazoductului Nord Stream 2 sau a accesului la sistemul de plăţi Swif l-ar face pe Putin să se gândească de două ori, potrivit lui Yeilisieiev. Însă cele mai puternice contra-măsuri ar fi ca UE să ofere poporului ucrainean „o perspectivă de integrare“ şi ca NATO să îmbrăţişeze Ucraina cu un plan de acţiune pentru integrare, a declarat Yelisieiev, care conduce acum New Solutions Centre, un think-tank din Kiev.

Rămâne de văzut dacă puterile europene şi Biden vor şti ce e de făcut în legătură cu Putin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO