Business Internaţional

De ce vrea Putin să pună mâna cu orice preţ pe centralele nucleare ale Ucrainei

De ce vrea Putin să pună mâna cu orice preţ pe...

Autor: Catalina Apostoiu

15.03.2022, 00:05 3735

Reactoarele Ucrainei ar putea ajuta Rusia să preia controlul asupra alimentării cu energie a ţării, provocând suferinţă populaţiei acesteia şi afectându-i comerţul. Reactoarele ar fi de asemenea utile în orice negocieri viitoare pentru pace. În plus, o ameninţare nucleară reprezintă o armă psihologică puternică. Interesul Rusiei faţă de centralele nucleare ale Ucrainei are şi un aspect economic, doar centra­lele de la Cernobîl şi Zaporijjea putând adăuga sute de milioane de dolari economiei ruseşti.

Lumea a privit îngrozită cum bombardamentele forţelor ruseşti au provocat un incendiu la centrala nucleară din Zaporijjea din sudul Ucrainei. Catastrofa a fost evitată în urma stingerii incendiului, însă centrala, care include şase reactoare separate, a fost capturată de forţele Kremlinului pe 4 martie.

Rusia a preluat controlul şi asupra facilităţii nucleare de la Cernobîl, care, deşi inactivă, adăposteşte încă materiale radioactive letale. Situaţia de la Cernobîl a luat o turnură dramatică pe 9 martie odată cu întreruperea furnizării de energie. O întrerupere parţială la Zaporijjea a urmat o zi mai târziu.

Ucraina dispune de încă trei facilităţi nucleare totalizând încă nouă reactoare, iar unii observatori presupun că şi acestea vor fi luate probabil în vizor de Rusia, în con­di­ţiile în care aceasta încearcă să obţină controlul asupra alimentării cu ener­gie a ţării, potrivit The Daily Beast.

Deci, ce se află în spatele obsesiei ruşilor legate de centralele nucleare ale Ucrainei?

Motivul declarat al ruşilor este că Kievul ar fi folosit material de la acestea pentru a construi o bombă termonucleară. Pe 9 martie, purtă­torul de cuvânt al ministerului rus de externe declara că Ucraina inten­ţionează să-şi folosească presupusul arsenal nuclear împotriva Rusiei.

Specialiştii americani intervievaţi de The Daily Beast au respins ferm astfel de presupuneri, preşedintele rus Vladimir Putin fiind acuzat de a crea informaţii sau „fapte“ care să se potrivească unei poveşti oficiale.

Reactoarele sunt ţinte valoroase, în special din moment ce aproximativ 50% din electricitatea Ucrainei se ba­zează pe energie nucleară. Kremlinul ar putea întrerupe electricitatea oricând ar dori în vaste părţi din Ucraina.

Astfel de acţiuni ar provoca o suferinţă dramatică populaţiei ucrainene şi ar avea un impact major asupra comerţului ţării. Reactoarele ar fi de asemenea extrem de utile în orice negocieri viitoare pentru pace.

În acelaşi timp, reactoarele sunt situate în apropiere de capete de cale ferată care transportă combustibil nuclear. Acestea ar putea fi folosite de ruşi pentru deplasarea de vehicule armate şi muniţie.

Prin această tactică de preluare a centralelor nucleare, Rusia transmite de asemenea mesajul că ar putea transforma Ucraina într-un mare Cernobîl.

Este o armă psihologică folosită pentru a teroriza populaţia şi a pune presiune uriaşă pe guvernul ucrainean să capituleze, dar şi o modalitate de a avertiza SUA şi NATO să nu se implice în conflict, susţin specialiştii. Frica este o armă foarte puternică, potrivit acestora.

Un motiv mai puţin luat în considerare pentru invazia Ucrainei de către Rusia este de ordin economic, scrie Jeffrey S. Merrifield, fost membru al Comisiei de reglementare nucleară din SUA, într-o opinie publicată de Wall Street Journal.

Asta în condiţiile în care Kievul se pregătea să se distanţeze de furnizorii săi ruşi din domeniul nuclear pe măsură ce americanii pătrundeau pe această piaţă.

Prin preluarea controlului asupra Cerbobîl, Rusia îşi asigură controlul asupra eliminării combustibilului uzat, reprezentând sute de milioane de dolari pentru compania de stat Rosatom.

Holtec, un producător american de tehnologii de stocare a combustibilului nuclear uzat, semnase în 2007 un acord de construire a unei facilităţi pentru stocarea pentru 100 de ani a celor 22.000 de ansambluri de combustibil uzat de la Cernobîl, proiectul fiind menit să permită Ucrainei să stocheze combustibilul în siguranţă fără a-l retrimite în Rusia pentru reprocesare. Holtec şi SSE Cernobîl încărcau canister pentru stocare în momentul începerii războiului.

De asemenea, începând cu 2005, compania americană Westingouse s-a profilat ca rivală a Atomstroyexport, deţinut de Rosatom. Prin capturarea centralelor nucleare ale Ucrainei, Rusia poate recăpăta controlul asupra pieţei pentru combustibilul nuclear ucrainean.

Şi mai important, Westinghouse, cu sprijinul SUA, urma să construiască reactoare nucleare în Ucraina în următoarele două decenii.

Momentul ales pentru declanşarea războiului este grăitor, scrie Merrifield. În noiembrie 2021, liderii ucraineni au semnat un acord cu Westinghouse pentru construirea a cinci unităţi nucleare, prima tranşă a unui program cu o valoare totală de aproape 100 miliarde de dolari. Ucraina intenţiona clar să lase Rusia pe dinafară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO