Business Internaţional

De ce vrea Trump să „Make America Great Again“? China le suflă Statelor Unite în ceafă în cursa economică

De ce vrea Trump să „Make America Great Again“?...

Autor: Catalina Apostoiu

07.10.2020, 00:05 924

Economia SUA domină ca mărime la nivel mondial de decenii, dar China se apropie rapid, chiar foarte rapid în ultimii ani. Dacă în 1980 PIB-ul chinezesc reprezenta în termeni nominali a noua parte din cel american, anul trecut raportul s-a redus la doar 1,5. Raportat la paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul Chinei este chiar mai mare.

Diferitele faze ale ciclurilor economice influenţează poziţiile economiilor din întreaga lume. Totuşi, este interesant de constatat că aceste economii de top nu-şi schimbă foarte uşor poziţiile. Comparativ cu topul celor mai mari 20 de economii ale lumii din 1980, 17 sunt în continuare prezente în topul din prezent, însemnând doar trei nou intrate în top.

O analiză Investopedia arată că principalii jucători au rămas aproape neschimbaţi şi că aceste economii sunt motoarele creşterii economiei mondiale. PIB-ul nominal al celor mai mari 10 economii reprezintă aproximativ 66% din economia mondială, în timp ce cele mai mari 20 de economii au o contribuţie de aproape 79%. Restul economiilor reprezintă împreună sub o pătrime din economia mondială.

SUA şi-au păstrat poziţia de cea mai mare economie a lumii din 1871. Dimensiunea economiei americane se situa la 20.580 mld. $ în 2018 în termeni nominali şi este aşteptată să atingă 22.320 mld. $ în acest an. Economia SUA reprezintă aproape un sfert din economia mondială. Evaluate din punct de vedere a parităţii puterii de cumpărare, SUA îşi pierd poziţia în faţa Chinei.

Diferenţa dintre dimensiunile celor două economii este aşteptată să scadă până în 2023. Se estimează că economia SUA va creşte la 24.880 mld. $ până în 2023, urmată îndeaproape de cea a Chinei la 19.410 mld. $.

China a înregistrat o creştere exponenţială în ultimele decenii, spărgând barierele unei economii închise pentru a se transforma într-un hub mondial de producţie şi export. De-a lungul anilor, rolul serviciilor a crescut treptat, iar cel al sectorului manufacturier a înregistrat o scădere relativă.

În 1980, China era a şaptea mare economie a lumii, cu un PIB de 305,35 miliarde de dolari, în timp ce dimensiunea SUA se situa la 2.860 mld. dolari, economia chineză reprezentând astfel a noua parte din cea americană. Acum, proporţia este de 1,5.

De la iniţierea unor reforme de piaţă în 1978, gigantul asiatic a înregistrat o creştere economică medie de 10% anual. În ultimii ani, ritmul creşterii a încetinit, deşi rămâne ridicat în comparaţie cu alte economii asiatice.

Japonia este a treia mare economie a lumii, cu un PIB de peste 5.000 mld. $ în 2019. În 1980, aceasta se situa pe locul doi la nivel mondial.

Germania nu este numai cea mai mare economie a Europei, dar şi cea mai puternică. La nivel mondial, economia germană se situează pe locul patru din punct de vedere al PIB-ului nominal, cu un PIB de 4.000 mld. $. În 1980, Germania se situa pe locul trei la nivel mondial în termeni nominali, cu un PIB de 850,47 miliarde de dolari.

Cât priveşte Franţa, economia acesteia se situează în prezent pe locul şapte, în timp ce în 1980 aceasta ocupa locul patru la nivel mondial.

Economia spaniolă, situată pe locul 9 în 1980, a ieşit din top 10 în 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO