Business Internaţional

De criză nu scapă nici sfinţii: Vaticanul se confruntă cu deficitul bugetar, iar Papa Francisc ordonă disperat bacherilor săi să reducă costurile şi să aducă bugetul pe 0

De criză nu scapă nici sfinţii: Vaticanul se...

Autor: Iulian Tenchiu

14.09.2019, 17:31 3115

Papa Francisc, actualul reprezentant al Bisericii Catolice, le-a cerut oficialilor de la Vatican să acţioneze pentru a rezolva problema deficitului bugetar cu care se confruntă statl În acest sens bancherii trebuie să reducă cheltuielile şi investiţiile prost gestionate de Sfântul Scaun, care au adus centrul religiei catolice în impas, scrie The Wall Street Journal.

În 2018 deficitul bugetar cu care se confrunta Vaticanul atinsese pragul de 70 mil. euro, raportat la un buget de 300 mil. euro. Deficitul atins în 2018 este rezultatul direct al unei proaste gestionări a banilor şi a unor investiţii, care în final nu au dat niciun rezultat.

În 2017, Vaticanul a rămas fără un gestionar al finaţelor statului, după ce Cardinalul George Pell a fost acuzat de abuz sexual şi a fost nevoit să se prezinte în faţa unei instanţe australiene, pentru a răspunde acuzaţiilor. Plecarea lui Pell ar putea fi unul dintre principalele motive din spatele proastei gestionării a finanţelor şi a deficitului bugetar.

„Vă rog să luaţi în considerare studierea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia economică a Sfântului Scaun şi să treceţi la implementarea acestora cât mai curând posibil”, i-a scris Papa Francisc şefului Consiliului de supraveghere finaciară a Vaticanului.

Problema banilor Sfântului Scaun persistă de ani buni, potrivit unor reprezentanţi, care sunt de părere că Vaticanul a pierdut de foarte mult timp controlul asupra cheltuielilor şi veniturilor sale.

Achiziţiile inutile şi flota de automobile scumpe cu care defiliează mai marii bisericii catolice sunt doar câteva dintre elementele  care au impins costurile statului peste nivelul la care acestea puteau fi controlate.

La acestea se adaugă proprietăţile pe care statul le deţine în apropierea Romei şi ale căror chirii nu au mai fost plătite de foarte multă vreme.

Ultimul ingredient al acestui cocktail dezastruos, îl reprezintă o sumă importantă de bani împrumutată în 2018 de Sfântul Scaun de la un spital catolic.

În vremurile sale de glorie financiară, mai exact în 2013, oficialii de la Vatican cheltuiau 550.000 de euro pentru amenajarea unei scene care să ilustreze naşterea Mântuitorului, care a fost amplasată în piaţa Sf. Petru.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO