Business Internaţional

De la 9/11 la criza subprime şi recesiunea globală

De la 9/11 la criza subprime şi recesiunea globală

Autor: Andrei Chirileasa

02.05.2011, 23:43 596

Episodul 11 septembrie 2001 (9/11) pus la cale de bin Laden esteconsiderat de mulţi economişti primul pas spre dezastrul economiccare a urmat câţiva ani mai târziu. În cartea sa de memorii "Eraturbulenţelor. Aventuri într-o lume nouă", fostul preşedinte delegendă al Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan, povesteştemăsurile pe care a considerat de cuviinţă să le ia pentru aimpulsiona economia puternic afectată de cel mai cumplit atentatcare a lovit Statele Unite.

În mandatul său la cârma celei mai mari economii a lumii, omulcare cu un singur cuvânt putea prăbuşi pieţele a redus dobânda depolitică monetară de la 6,5% la finele lui 2000 la 1% la mijlocullui 2003, sperând ca astfel să revigoreze economia lovită de douăepisoade importante - atentatele şi prăbuşirea internetului.

Datorită acestor măsuri, bursele americane şi din întreaga lumeau înregistrat din 2003 până în 2007 creşteri puternice.

Din martie 2003 până în iulie 2007, indicele DJIA a crescut cupeste 85%, depăşind pragul de 14.000 de puncte.

Greenspan a fost acuzat după debutul crizei, în 2007, că a ţinutdobânda prea jos şi prea multă vreme încurajând creditarea fărăgaranţii suficiente, lucru care a condus la umflarea preţuluicaselor şi apoi la bula imobiliară din SUA care a avut efect dedomino pentru întreaga planetă.

Când, în ianuarie 2006, Greenspan se retrăgea, după 20 de anidin fruntea Fed, economia americană nu dădea semne de slăbiciuneseveră, dimpotrivă, părea solidă, preţul acţiunilor era bun ca şicel al caselor. Câţiva ani mai târziu, în plină criză, în cartea sade memorii el admitea: "Peste doar câţiva ani, este aproape sigurcă ne vom afla într-o lume economică mult diferită de cea cu carene-am obişnuit pâna acum".

10 ani care au schimbat radical pieţele dinSUA

Evoluţia indicelui american Dow Jones Industrial Average (DJIA)în perioada ianuarie 2001 - mai 2011 (puncte)

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au determinatscăderi puternice pe pieţele de capital din întreaga lume.Deschiderea bursei din New York (NYSE) a fost amânată după ceprimul avion a lovit World Trade Center (WTC), iar Bursa a fostînchisă după ce al doilea avion a lovit celălalt turn al WTC. Bursadin New York s-a redeschis abia după o săptămână, fiind pentruprima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când piaţaamericană a fost închisă o perioadă atât de îndelungată. Laredeschidere, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), careurmăreşte acţiunile celor mai importante 30 de companii americane,s-a prăbuşit cu 14% într-o săptămână.

În primele trei zile de după atac banca centrală a SUA (Fed) ainjectat câte 100 de miliarde de dolari în piaţă pentru a satisfacenecesarul de lichidităţi. Preţul aurului a urcat cu 33% în câtevazile, la 287 de dolari pe uncie, iar preţul petrolului a crescut deasemenea. Atacurile de la 11 septembrie au determinat pierderi decirca 40 mld. dolari în industria asigurărilor.

Efuziune în Occident, furie pe site-urileislamiste

Comunitatea internaţională a salutat anunţul făcut depreşedintele american Barack Obama privind uciderea lideruluiAl-Qaeda.

Premierul britanic, David Cameron:

"Moartea lui bin Laden reprezintă o mare uşurare pentrupopoarele lumii. Osama bin Laden era responsabil pentru cele maimari atrocităţi teroriste din lume: 11 septembrie (2001) şi atâteaalte atentate, care au costat mii de vieţi, dintre care numeroaseau fost britanice".

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy:

"Este un eveniment major în lupta mondială împotrivaterorismului. Principal responsabil pentru atentatele din 11septembrie 2001, Osama bin Laden a fost promotorul unei ideologii aurii şi liderul unei organizaţii teroriste care a făcut mii devictime în întreaga lume, în special în ţările musulmane".

Premierului israelian Benjamin Netanyahu:

"Statul Israel se asociază bucuriei poporului american dupălichidarea lui Bin Laden".

Preşedintele turc Abdullah Gul:

"Modul în care a fost eliminat trebuie să servească dreptexemplu pentru întreaga lume".

Ministrul indian de interne, P.Chidambaram.I:

"Luăm notă cu îngrijorare de partea din comunicat în carepreşedintele Obama declară că operaţiunea soldată cu uciderea luiOsama bin Laden a avut loc la Abbotabad, mult în interiorulPakistanului. Ne preocupă că în Pakistan se ascund terorişti."

Preşedintele afgan Hamid Karzai:

"Forţele americane l-au ucis ieri pe Osama bin Laden şi l-aufăcut să plătească pentru actele sale".

Ministrul ungar de externe Janos Martonyi:

"Guvernul american a obţinut un succes important prin eliminarealiderului terorist, însă aceasta nu înseamnă sfârşitul lupteiantiteroriste".

Şeful diplomaţiei italiene Franco Frattini:

"Este o victorie a binelui împotriva răului, a dreptăţiiîmpotriva cruzimii. Este o mare victorie pentru Statele Unite şipentru întreaga comunitate internaţională, în lupta împotrivaAl-Qaeda şi a terorismului".

Ministrul german de externe GuidoWesterwelle:

"Moartea lui Bin Laden este o veste bună pentru toţi oamenii dinlume care gândesc liber şi sunt paşnici. Osama bin Laden era unuldintre teroriştii cei mai brutali din lume (...) Are pe conştiinţămoartea a mii de nevinovaţi".

Ministrul suedez de externe Carl Bildt:

"O lume fără Ben Laden este o lume mai bună (...). Ura sareprezenta o ameninţare pentru întreaga lume".


Furie în lumea musulmană

  • Talibanii afgani l-au numit pe Osama bin Laden "martirul numărulunu" al Al-Qaeda după ce liderul grupării teroriste a fost ucis înPakistan, scrie Reuters.
    "Acum, Bin Laden este martirul numărul unu pentru Al-Qaeda pentrucă este mai puternic mort decât viu", a declarat un bărbat dinoraşul sudic afgan Kandahar, care a dorit să-şi păstrezeanonimatul.

  • "Moartea lui bin Laden nu contează, pentru că Al-Qaedareprezintă mai mult decât Bin Laden", a declarat un alt locuitordin Kandahar.

  • "Moartea acestuia va aduce schimbări pozitive pe moment, dar nuşi pe viitor, va intensifica luptele din Afganistan pentru căAl-Qaeda va căuta răzbunare", a declarat Ahmad Wali Karzai, fratelepreşedintelui afgan Hamid Karzai.

  • Pe forumurile islamice au apărut mai multe mesaje careîncurajează poporul să lupte în continuare împotriva armatelor dinVest.

  • "Doamne, te rog fă ca aceste veşti să nu fie adevărate. Dumnezeusă te blesteme Obama", scria pe un forum în limba arabă. "Oh,americanilor, încă este legal să vă luăm gâturile".

  • Forumiştii islamici însă au scris că moartea lui Bin Laden nu vaschimba dorinţa lor de a lupta în continuare împotriva puterilordin Vest. "Deşi Osama a fost omorât, mesajul său va rămâne mereuviu. Fraţi şi surori, aşteptaţi şi vedeţi , moartea lui este obinecuvântare deghizată", potrivit unui post de pe un alt forumislamic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO