Business Internaţional

De la „apocalipsa retailului“ la implozia datoriei studenţilor, semne că SUA se îndreaptă spre recesiune

Unele teorii economice spun că mediul cu dobânzi negative şi credite ieftine protejat de preşedintele Fed Janet Yellen ajută la ascensiunea aşa-numitelor companii “zombi“, care nu fac profit, sunt moarte concurenţial, dar supravieţuiesc ajutate de bănci şi pun probleme jucătorilor sănătoşi

Unele teorii economice spun că mediul cu dobânzi negative şi credite ieftine protejat de preşedintele Fed Janet Yellen ajută la ascensiunea aşa-numitelor companii “zombi“, care nu fac profit, sunt moarte concurenţial, dar supravieţuiesc ajutate de bănci şi pun probleme jucătorilor sănătoşi

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2015, 00:07 1277
„Apocalipsa retai­lu­lui“, prăbuşirea vân­zărilor cu amă­nuntul, spargerea bulei datoriilor studenţilor, un deficit comercial toxic şi distrugerea companiilor de fracturare hidraulică sunt doar câteva din semnele despre care unii analişti cred că anunţă o nouă recesiune a economiei americane, cea mai mare din lume.

Rezerva Federală americană a pompat sute de miliarde de dolari în economie printr-un program de stimulare de o masivitate nemaivăzută nicăieri în lume, războiul valutar pornit de americani pentru a-şi redresa exporturile a dat peste cap câteva din marile economii emergente, revoluţia şistului a revoluţionat industria energetică globală şi oferă americanilor benzină şi gaze ieftine şi totuşi ceva merge terifiant de rău, din perspectiva pesimiştilor din clasa analiştilor, în economia americană.

Frânarea bruscă a economiei SUA din primele trei luni, la 0,2% de la 2,2% în ritm trimestrial, a fost cu siguranţă de natură să sperie, mai ales că dacă n-ar fost aportul considerabil al stocurilor, PIB-ul ar fi scăzut cu -2,5% în ritm anualizat. Nivelul stocurilor a fost cel mai ridicat din 2010 şi a fost alimentat de un val de importuri ieftine produs de dolarul puternic, scrie Bloomberg.  Guvernul a identificat drept principal vinovat pentru evoluţia economică slabă condiţiile meteo dificile, cu ger şi furtuni de zăpadă deosebit de puternice. Însă analiştii se tem că slăbiciunea are cauze mai profunde şi au identificat mai multe simptome de anemie.

 

Semnele

Cel mai vizibil este poate restructurarea sectorului de retail. Marile lanţuri americane de magazine vor închide peste 6.000 de unităţi în următorii zece ani, cele mai multe în următorii doi ani, a remarcat zerohedge.com. Retailerii nu şi-ar face astfel de planuri dacă ar avea încredere în economia americană.

De asemenea, în ultimele şase luni cheltuielile americanilor pe produse şi servicii neesenţiale s-au prăbuşit, şi nu pentru că aşa vor ei, ci probabil pentru că nu mai au bani.

Restaurantele şi-au încetinit anga­jările deoarece ceea ce econo­misesc datorită ieftinirii benzinei ame­ricanii nu cheltuie pe cine în oraş. Com­paniile de construcţii şi producătorii industriali şi-au redus personalul în martie din cauza activităţii slabe. În doar o lună din ultimele şapte luni comenzile noi pentru industria SUA au crescut, ceva ce economia americană n-a cunoscut nici măcar în timpul marii crize financiare. Oamenii de afaceri nu au investit deloc în propriile companii anul acesta.

Deficitul comercial împiedică avansul economic, care ar fi fost de 8% de la sfârşitul celei mai recente recesiuni dacă SUA ar fi avut un comerţ echilibrat cu celelalte ţări ale lumii.

Într-una din cinci familii americane nimeni nu are loc de muncă. Nivelul celor care sunt proprietari de locuinţe este la minimul ultimilor 25 de ani, iar numărul celor care spun că nu îşi vor cumppra o casă în viitorul apropiat este în creştere. McDonald’s intenţionează să închidă 700 de restaurante cu „vânzări slabe“ anul acesta.

Rata de refuz a cererilor pentru credite într-un ritm nemaivăzut de la ultima recesiune. 62% dintre americani trăiesc de la un salariu la altul.

De asemenea, exporturile sunt în scădere pentru prima dată după recesiune. Unele estimări arată că jumătate din companiile de fracturare hidraulică din SUA vor fi fie vândute, fie desfiinţate până la sfârşitul acestui an.

 

Datoria studenţilor

Cea mai gravă frică este, poate, că bula creditelor pentru studenţi va face în curând implozie. Potrivit Bloomberg, doar 37% dintre studenţii americani cu datorii sunt la zi cu rambursările.

Datoriile studenţilor au ajuns la 1.200 miliarde dolari anul trecut, cel mai ridicat nivel din istorie. Aceştia sunt bani pe care ei şi părinţii lor i-au împrumutat pentru a finanţa studiile superioare.

Părinţii care se împovărează cu datoriile pentru a plăti colegiul copiiilor lor se pot aştepta să aibă mai puţine economii şi mai multe datorii când ajung la vârsta de pensionare. De aceea ei vor lucra mai mult, ceea ce-i va ţine departe de piaţa muncii pe studenţii care-şi termină studiile. Peste jumătate dintre studenţii cu datorii rămân datorii şi după ce trec de vârsta de 30 de ani. Aceasta înseamnă că ei nu vor putea pune bani deoparte, cauză din care, spre exemplu, nu vor putea plăti avansul pentru un credit pentru locuinţe. Scăderea vânzărilor de locuinţe înseamnă mai puţini angajaţi în acest sector şi vânzări mai mici de produse ţi servicii legate de construirea şi întreţinerea unei case.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO