Business Internaţional

De la Tesla la General Electric, care sunt cei mai bine plătiţi directori executivi din Statele Unite în ultimul an: CEO-ul de pe primul loc a obţinut un salariu de peste 200 de milioane de dolari

Majoritatea pachetelor compensatorii sunt dominate de acţiuni/opţiuni pe acţiuni, fapt ce explică şi ritmul de creştere din ultimii ani

Majoritatea pachetelor compensatorii sunt dominate de acţiuni/opţiuni pe acţiuni, fapt ce explică şi ritmul de creştere din ultimii ani

Autor: Eduard Ivanovici

16.06.2021, 14:14 277

Salariul mediu al directorilor executivi din cadrul celor mai mari companii americane în 2020 a fost de 13,4 milioane de dolari, al cincilea record anual consecutiv, rezultat obţinut într-un an în care businessurile şi liderii din spatele lor s-au confruntat cu o pandemie care a omorât până acum aproape 3,9 milioane de oameni, conform unui clasament realizat de The Wall Street Journal.

Majoritatea directorilor executivi din indicele S&P 500 au înregistrat creşteri salariale de 5% sau mai mult pe măsură ce companiile au raportat o rentabilitate de aproximativ 8% pentru acţionari.

Chad Richison, fondatorul Paycom Software, un furnizor de servicii de salarizare online şi tehnologie HR, a fost cel mai bine plătit CEO  întrucât a câştigat în 2020 peste 200 de milioane de dolari, după circa 20 de milioane în anul anterior. Şapte directori executivi au înregistrat compensaţii evaluate la peste 50 de milioane de dolari anul trecut, faţă de doi în 2019 şi trei în 2018.

Pe locurile doi şi trei s-au clasat Robert Kotick (circa 150 de milioane de dolari) şi Leonard Schleifer (peste 125 de milioane), şefii producătorul de jocuri video Activision Blizzard şi, respectiv, gigantului din biotehnologie Regeneron Pharmaceuticals.

Cei doi sunt urmaţi de Javier Rodriguez, CEO-ul furnizorului de servicii de dializă DaVita, care a obţinut o remuneraţie de aproape 75 de milioane de dolari în 2020. Un salariu asemănător a încasat şi Larry Culp, şeful gigantului General Electric.

Majoritatea pachetelor compensatorii sunt dominate de acţiuni/opţiuni pe acţiuni, fapt ce explică ritmul de creştere din ultimii ani.

Între timp, douăzeci şi patru de directori executivi din S&P 500 au încasat sub 5 milioane de dolari în 2020, în scădere faţă de anii trecuţi. Cofondatorul Twitter Jack Dorsey a obţinut un salariu de 1,4 dolari, un cent pentru fiecare caracter din limita originală a platformei de mesagerie din interiorul reţelei – 140 de caractere. Totodată, proprietarul reţelei de combustibili Kinder Morgan, Steven Kean, a câştigat un singur dolar.

Dintre cele cinci firme care au înregistrat cele mai bune randamente pentru acţionari, salariile directorilor executivi s-a încadrat cu mult sub media realizată de WSJ. Unsprezece din primele 25 de companii în funcţie de performanţă au fost din sectorul tech – 12 dacă punem în calcul şi Tesla.

Producătorul de maşini electrice a raportat cea mai puternică performanţă din S&P 500, plus 743%, salariul CEO-ului Elon Musk fiind în teorie de zero dolari. Totuşi, fondatorul Tesla a fost recompensat cu opţiuni pe acţiuni de 32 de miliarde de dolari datorită pachetului aprobat de acţionari în 2018 şi ajunge în prezent la o avere de 166 de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO